Menekülnek a taxisok az online kassza elől

2017. február 08. szerda - 17:01 / piacesprofit.hu
  •    

Komoly átrendeződést indított el a taxitársaságoknál az online kassza év eleji bevezetése. A cégek azt szeretnék, ha a sofőrök vállalkozóként maguk vállalnák az ezzel járó plusz felelősséget.

Komoly mozgolódást okoz a taxispiacon az online kassza bevezetése. A taxi szolgáltatást üzemeltető vállalkozók eddig bérbe adták az autókat a sofőröknek, akik napi néhány órában bejelentett munkavállalóként dolgoztak. Most, az online kassza bevezetésével egy újabb, komoly kockázatokat rejtő felelősséggel szembesülnek a taxisok, így a társaságok vezetői azt szeretnék, ha a sofőrök inkább vállalkozóvá válnának, így ugyanis rájuk hárulnának az online kasszákkal kapcsolatos problémák, esetleges bírságok.

taxi jel

Kép: Wikimedia

A jelenség mozgást indított el a piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke –, a sofőrök ugyanis, ha tehetik, átszerződnek olyan vállalatokhoz, ahol kedvezőbbek számukra a feltételek. Több társaság is toboroz, tehát egyelőre van lehetőség.

A taxisokra 2017. január 1-től terjesztették ki az online kassza alkalmazásának kötelezettségét, többségük be is szerelte az új készüléket (bár korábban arról is volt szó, hogy a diszpécserközpontokba lesne inkább be a NAV). Azoknak pedig, akik nem rendelkeznek online pénztárgéppel – a többi szolgáltatói szektor szereplőihez hasonlóan –, számlát kell adniuk, és havonta tételes bevallást kell készíteniük, amit be kell benyújtaniuk a NAV-nak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek