Mekkora lesz a fejlesztési tartalék maximuma 2019-től?

2018. december 12. szerda - 08:04 / piacesprofit.hu
  •    

2019-től a fejlesztési tartalék összege továbbra is maximum az adózás előtti nyereség 50 százaléka lehet, de (a korábbi 500 millió Ft helyett) legfeljebb 10 milliárd forint – hívták fel a figyelmet az Írísz Office adótervezői legfrissebb egyperces válaszukban.

Mit jelent a fejlesztési tartalék és milyen adózási előnyei vannak?

Gyakorlatilag előrehozott amortizációt jelent, tehát a társaság az eszközök beszerzése előtt számolhatja el azok értékcsökkenését. Technikailag a társasági adóalanyok a jövőbeli várható tárgyi eszköz beszerzéseikre ú.n. fejlesztési tartalékot képezhetnek – olvasható az Írísz Office adótervezőinek reggeli egyperces válaszában a legfontosabb adózói kérdésekre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a társaság a nyeresége egy részét „félre teszi” abból a célból, hogy a jövőben ebből finanszírozza a tárgyi eszköz beszerzéseit.

Finomhangolt adókedvezmény
A nyáron elfogadott 2019-es adótörvény-csomagban pontosították a startup-adókedvezménnyel kapcsolatos előírásokat. A jogalkotók szembesültek a kapcsolódó szabályok hiányosságaival, és igyekeztek ezeket pótolni, de maradtak még nyitott kérdések.

Ennek adózási szempontból az az előnye, hogy a fejlesztési tartalék összegével (de legfeljebb az adóévi adózás előtti nyereség 50 százalékával és legfeljebb adóévenként 500 millió forinttal) a vállalkozás csökkentheti a társasági adóalapját, ezáltal pedig összességében a fizetendő adóját. (Gyakorlatilag adózási szempontból még a beszerzés előtt figyelembe veszi a vállalkozás az eszköz teljes értékcsökkenését.) A fejlesztési tartalék osztalékfizetési korlátot is jelent, tehát a nyereségnek azt a részét, amit a vállalkozás ilyen célokra elkülönített, azt nem fizetheti ki osztalékként.

A fejlesztési tartalékot a képzését követő négy adóévben lehet tárgyi eszközök beszerzésre fordítani. A negyedik adóévet követően még fel nem használt fejlesztési tartalék után azonban meg kell fizetni a lekötés évében érvényes adómértéket és a lekötés óta felszámolandó késedelmi pótlékot.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Negyven évig megúszható a társasági adó
Jövőre a mostani 500 millió forintról 10 milliárd forintra növekszik a fejlesztési tartalék képzésének lehetősége. Azaz, ha egy cég kellően nyereséges és nagyobb beruházás előtt áll, akkor átmenetileg – akár 40 évig – nem kell megfizetnie a társasági adót. Egy ekkora kedvezmény érdekes lesz a vállalatoknak: ugyan a fejlesztési tartalék képzése „pusztán” a társasági adó megfizetését teszi későbbi időpontra, mégis, több száz millió forint mozgatását, így beruházásokat tesz lehetővé.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek