Méhpusztulás: már nem kell betiltani a gyilkos szert

2013. július 18. csütörtök - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Tömeges méhpusztulás fordult elő nemrégen Somogy megyében: az Unió a fipronil hatóanyagú növényvédő szerek betiltását kérte Magyarországtól, a NÉBIH szerint erre nincs szükség, mivel már régen betiltották a méhgyilkos szert.

Éhen halnánk nélkülük – Kép: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – mint növényvédőszer-engedélyezési hatóság – a fipronil hatóanyag felhasználását a méhekre való veszélyessége miatt már korábban szigorította, valamint permetező szerként történő kijuttatását 2008. augusztus 31-i határidővel visszavonta.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság felkérésére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a tagállamok közösen felülvizsgálták az egyes neonikotinoid hatóanyagok és a fipronil uniós engedélyét, különös tekintettel a méhpusztulásokban játszott szerepükre. Az EFSA az idén május 27-én hozta nyilvánosságra a fipronilra vonatkozó felülvizsgálati jelentését, amelyben a neonikotinoidokhoz hasonló veszélyekre hívta fel a figyelmet – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Magyarországon egyetlen fipronil hatóanyag-tartalmú készítmény rendelkezik engedéllyel – a kukorica és a napraforgó kultúrákban – a talajlakó és korai lombkártevők ellen. A környezet védelme érdekében a növényvédő szer engedélyező hatóság szigorú kockázatcsökkentő intézkedéseket írt elő a készítmény felhasználásához, illetve a csávázott vetőmagok szakszerű kijuttatásához. Idáig fipronil tartalmú készítmény ezen engedély alapján nem került forgalomba Magyarországon.

Az Európai Unió Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottságának július 15-16-án megtartott ülésén Magyarország támogatta az Európai Bizottság javaslatát, mely a fipronil növényvédő szer hatóanyag használatának korlátozásáról szólt. Az EU Bizottsága további laboratóriumi és szabadföldi vizsgálatok elvégzését követően dönt a hatóanyag további felhasználási lehetőségeiről – olvasható a közleményben.

Éhen halnánk a méhek nélkül
Moratóriumot rendelt el az Európai Bizottság azokra a rovarirtó szerekre, melyekről szakemberek úgy sejtik, felelősek a méhpopuláció világszerte tapasztalt pusztulásáért. A méheknek nemcsak a mézet köszönhetjük, nélkülözhetetlen elemei a táplálékláncnak: az emberiség eledelének 90 százalékát kitevő 100 növényfajtából 71-et méhek poroznak be.

Az állategészségügyi, valamint a növényegészségügyi hatóság közös eljárásban indított hatósági vizsgálatot, miután az elmúlt napokban tömeges méhpusztulást tapasztaltak Somogy megyében. A területi szakigazgatási szerveket az érintett méhészek értesítették. A napraforgótáblában talált méhek pusztulásának lehetséges okát jelenleg laboratóriumban vizsgálják, eredmény a jövő hét közepére várható.

Jön a támogatás a méhészeknek

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdi a jogosult 6597 méhész gazdálkodó számára a varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igényelt támogatások, összesen 632,8 millió forint kifizetését. Az MVH szerint befejezték a méheken élősködő parazita, a varroa atka elleni, a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban szereplő gyógyszeres védekezés támogatására benyújtott kérelmek bírálatát, így július második hetében megkezdik a támogatás kifizetését.

A benyújtott támogatási kérelmekben foglalt jogos igények meghaladták a támogatási rendeletben meghatározott maximálisan rendelkezésre álló keretösszeget. Ezért a jogos igényeket arányosan csökkenteni kellett – jelzik a közleményben. Az arányos csökkentés alapján a méhészek a jogosan igényelt támogatási összeg 80,67 százalékának megfelelő támogatásban részesülhetnek. A támogatási összegek kifizetését az MVH előreláthatóan július végéig befejezi – áll a tájékoztatásban.

Ezért nem tiltjuk be a méhgyilkos szereket
Magyarországon a legnagyobb a fajlagos méhsűrűség az Európai Unióban: 2010-ben 1 millió, 2012-ben pedig több mint 1,2 millió méhcsaládot tartottak nyilván, így a méhpopuláció sűrűsége meghaladja 11 családot négyzetkilométerenként. Magyarországon a méztermelés olyan mezőgazdasági területeken is folyik, ahol az elmúlt tíz évben, évente több mint egymillió hektárt (kukorica, napraforgó, repce) vetettek be neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerrel kezelt – csávázott – vetőmagokkal. Ennek ellenére Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotinoid tartalmú csávázószerek használatától, ezt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai alátámasztják.