Méhész gondok – kinek éri meg?

2015. augusztus 12. szerda - 18:30 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Bár elvileg egy-két méhcsalád megtermelné egy család szükségleteinek megfelelő mennyiségű mézet, a beruházás akkora, hogy inkább profiknak érdemes foglalkozni vele. Ráadásul olykor veszélyben is vannak a "termelők".

Kép:Pixabay

Mucsinyi Ferenc őstermelő szerint komoly áldozatot kíván a méhészkedés. Miközben paradicsomot, paprikát és zöldfűszereket bárki nevelhet otthon, akár egy panellakás erkélyén is, a saját célra való méztereléssel nem éri meg foglalkozni.

– Akinek nem számítanak a költségek, ha egy új és szép hobbiról van szó, belekezdhet, de semmiképpen sem javaslom, hogy valaki csak azért kezdjen el méhekkel foglalkozni, hogy saját családjának megtermelje a mézet. Arra a célra egy-két méhcsalád is elég lenne, de a munkához szükséges eszközpark ára igencsak magas. Egy egyszerűbb pergető is legalább 100 ezer forintba kerül, amiből akár 50 kg mézet is vásárolhatunk a piacokon – mondta a szakember.

– Fiatalabb koromban még 130 családdal dolgoztam, most már csak 30-ra van erőm. Éppen, hogy van valami hasznom. Igazából legalább 80-100 család kellene ahhoz, hogy elégedett lehessek a haszonnal – mondta Mucsinyi.

Egy méhcsalád értéke 35-40 ezer forintra tehető kaptárral együtt. A biztonságos méhészkedést védőruha nélkül még elkezdeni sem lehet. A webáruházakban 15-20 ezer forintért kínálják darabját. A méhek szelídítéséhez több ezer forintos füstölőket használnak, a kipergetett mézet töltés előtt egy hasonló árkategóriába tartozó eszközzel szűrik, nehogy benne maradjanak különböző szennyeződések, például rovarmaradványok. A méhészkedés mindennapjaihoz szükséges kellékek felsorolását a végtelenségig folytathatnánk, de már ennyiből is látszik, hogy akár a professzionális, akár a hobbiméhészkedés is tetemes beruházást igényel. Persze ha valaki vállalkozóként szeretne méhekkel foglalkozni, a pergetéstől a csomagolásig minden folyamatot elvégző gépsorokat is vásárolhat több millió forintért.

Méhpusztulás világszerte
A méhek és más a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte. Az ökoszisztémában, ezáltal a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszó rovarok élelmiszereink egyharmadának előállításához járulnak hozzá. Állományuk csökkenésének visszaszorítása létfontosságú az emberiség számára.

A méhészeket rendszeresen megrövidítik a tolvajok. Nemrég egy őstermeő három kaptárját vitték el, a benne levő hat családdal. Ez már több százezer forintos kárt jelent. Feljelentést viszont a méhészek egybehangzó véleménye szerint nem érdemes tenni, hiszen a rendőrség aligha akad a bűnözők nyomára. A kaptárokat mezők, legelők, erdők szélén szokás kitelepíteni, ahol viszont nincs mód a terület elkerítésére. Ebből következik, hogy a biztosítók sem szívesen kötnek szerződést ilyen esetekre. A modern technológia viszont már a méhészeket is segíti. Még nem teljesen elterjedt, de már létezik egy olyan rendszer, amely sms-ben értesíti a tulajdonost, ha a kaptárt valaki elmozdítja.

A szakember a Piac & Profitnak elmondta: a méhészek életmódjához hozzátartozik az állandó vándorlás. A különböző növények más és más időszakban virágoznak, márpedig a méheket ennek megfelelően kell kitelepíteni.

Magyarországon ma körülbelül 40 ezer méhcsalád él.

Egy hektár napraforgó-ültetvény csak négy családot szolgál ki, ráadásul egyáltalán nem könnyű olyan földet találni, amely tulajdonosa beleegyezne a méhészek munkavégzésébe. Hiába tűnik logikusnak, hogy a két ágazat képviselői szimbiózisban élnek, hiszen a méhek nem csak begyűjtik a nektárt, hanem elvégzik a beporzást is, a valóságban az együttműködés nem ennyire egyszerű.

– Ha a gazda olyan permetszert használ, ami kárt tesz a méhekben, és ő kifejezetten megengedte, hogy a méhészek az ő földje mellett helyezzék ki a kaptárokat, felelősséggel tartozik. Ismerek olyan méhészeket, akiknek egyetlen permetezéssel az egész élete munkáját lenullázták.

K.

Többet érnek nekünk a méhek élve
Európában a méhek általi beporzás pénzbeni értéke évi 22 milliárd dollár. A méhekre egyes kutatók szerint káros hatással bíró neonikotinoid-alapú vegyszerek révén viszont csak 2 milliárd dolláros pluszbevételhez jut az uniós agrárium. Beporzás nélkül nincs élelem. Ha a méhpopuláció összeomlik, jön az éhínség.