Megzúzta a piacokat a kiszivárgó hír

2016. október 05. szerda - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Állítólag az EKB-n belül már azon dolgoznak, hogyan vezethetnék ki a jelenlegi havi 80 milliárd eurós eszközvásárlási programot. A hírek szerint 2017 márciusa után 10 milliárddal csökkentenék, de az is lehet, hogy jelenlegi formájában marad életben.

Kép: wikimedia

Kép: wikimedia

A hír azért sokkoló, mert alapvetően a piac még mindig lazításban gondolkodik Európában, így ez bombasztikus hírnek számít. Persze az EKB cáfolta a hírt, de a piacokban ott maradt a félelem. Amúgy a jelenlegi vásárlásoknak köszönhető, hogy nettó 20 milliárd eurónyi államkötvény tűnik el a piacról. Ennek köszönhetően történnek olyan események, hogy még egy problémákkal küzdő ország, Olaszország is tud kibocsátani 50 éves! kötvényt, cirka négyszeres túljegyzéssel és 2,85 százalékos hozamon! Vagyis nagyon erős a torzítás az államadósság piacon. Mindenesetre a félelmeknek és az elmúlt napok erős emelkedésének köszönhetően a mai napon korrekcióra számítunk a DAX indexben. Tegnap a 20 napos mozgóátlagról rugaszkodott el, és az MACD is vételi szignált készül adni. Ezért azt gondoljuk, hogy a mai csökkenésben a 10.500 pont környéki 20 napos mozgóátlagnak nem kellene elesnie. Ezt tekintenénk jó és normális viselkedésnek.

„Ma reggel, a telekom szektor riportunkban jelentősen, 450 forintról 560 forintra emeltük a Magyar Telekomra vonatkozó célárfolyamunkat. Az ok elsősorban a kockázatmentes hozamok jelentős csökkenése, és az S&P felminősítésnek köszönhető kockázati prémium csökkenése. Mindezek ellenére a BUX index az elmúlt napok száguldását követően a negatív nemzetközi hangulatnak köszönhetően szintén korrigálhat ma, de itt sem kellene a 20 napos mozgóátlagnak, ahonnan tegnap nagyot emelkedett az index, azaz a 28.100 pont körüli szintnek elesnie” – írták az Erste Befektetési Zrt. szakértői reggeli elemzésükben.

USA

Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az árfolyamok zárásig lefelé csorogtak (Dow Jones -0,47%, S&P500 -0,5%, Nasdaq -0,21%). Charles Evans, a chicagói Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy várakozása szerint még az év vége előtt kamatot fog emelni a Fed. A lépésre valószínűleg decemberben fog sor kerülni, de akár a korábbi üléseken is lehetséges az emelés. Evans csak jövőre lesz szavazó tag a Nyíltpiaci Bizottságban. Jeffrey Lacker, a richmondi Fed elnöke tegnap arról beszélt, hogy időben kell elkezdeni emelni a kamatokat, nehogy az infláció hirtelen emelkedésnek induljon, ahogy az 1994-ben is történt. A későbbi drasztikusabb intézkedések elkerülése miatt, már most kellene lépnie a Fed-nek.

A Google tegnap bemutatta a Pixel névre keresztelt okos telefonjait, a papír árfolyama 0,4%-ot emelkedett. A telefont a Google tervezte, 12,3 megapixeles kamerával rendelkezik, és korlátlan felhő alapú tárhelyet ad a társaság. A telefon induló ára 649 dollár lesz. ADP foglalkoztatottsági adatokat, szolgáltatóipari és beszerzési menedzser indexeket publikálnak ma.

Európa

A DAX 1,0%-ot, a CAC40 1,1%-ot, a FTSE100 1,3%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben. Komoly meglepetést okozott tegnap az EKB. A Bloomberg úgy értesült, hogy az EKB-n belül a háttérben már az eszközvásárlási program kivezetéséről szólnak az egyeztetések. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy 2017 márciusától nem hosszabbítják meg a programot, miközben a piac egészen idáig azt találgatta, mi lehet a jegybank következő lazító lépése. Az EKB hivatalosan cáfolta a híreszteléseket.

A hír megjelenését követően a kötvényhozamok emelkedéssel reagáltak, Bill Gross például azt nyilatkozta, hogy rövidítette a portfolióban az európai kötvények futamidejét. Az EKB felől érkező hírek miatt érdemes lesz Ewald Nowotny EKB kormányzótanács-tag reggeli bécsi beszédére figyelni, hogy reagál-e a tegnap kiszivárgott hírekre. Tegnap először bocsátottak ki 50 éves lejárattal rendelkező olasz államkötvényeket. A fix kamatozású kötvények 2,8%-os hozamszint környékén keltek el. Jelentős túljegyzés mellett 5 milliárd eurónyi kötvényt értékesítettek. Ma 9.55-kor végleges német beszerzési menedzser index adatok érkeznek, várhatóan nem lesz változás az előzetes eredményekhez képest.

Olaj, arany

A WTI árfolyama 49,2 dollárra ugrott, miután a tegnap megjelent API jelentés szerint 435 ezerrel nőtt mindössze a cushingi olajkészletek nagysága, ami alatta marad a piaci várakozásoknak. A teljes USA nemzeti olajkészlete 1,5 millió hordóval nőhetett a várakozások szerint. Az EIA adat ma délután lát napvilágot. Az OPEC 700 ezer hordóval csökkentheti napi termelését a venezuelai elnök szerint, míg az nem-OPEC termelők is napi 500 ezer hordóval csökkenthetik termelésüket.

Az arany 1.272 dollárig zuhant, miután terjedt a spekuláció, hogy az EKB is gondolkodik eszközvásárlási programjának befejezésén. A Fed mellett tehát az EKB is szigorításon gondolkodik, ami jelentősen csökkenti az arany vonzerejét. A 10 éves európai és USA hozamok is emelkedtek, ami szintén negatív fejlemény az arany számára. Az arany június óta most van először 1.300 dollár alatt. A Fed kormányzó Jeffrey Lacker is kamatemelést sürgetett az infláció felpattanása előtt.

Devizák

Nagy mozgás volt tegnap az EUR/USD devizapárban. A kereskedés első felében látványosan erősödött a dollár, még a 200 napos mozgóátlag is elesett, de az EKB-ról szóló hírek kiszivárgása után az 1,113-as mélypontról hirtelen megfordult az árfolyam. A délután nagyon intenzív erősödést hozott az euróban, és zárásra 1,12-ig emelkedett az árfolyam. A reggeli órákban is folytatódik a devizapár emelkedése. A fonttal szemben nagyot rallyzott az elmúlt napokban a dollár, az árfolyam 1,269-ig emelkedett, ami 31 éves mélypontot jelent a GBP/USD devizapárban. A forint a tegnapi kereskedésben is erősödött az euróval szemben, és már harmadik napja tart ez a mozgás. A forint 307-ig esett zárásra, a következő támasz a 305,2-nál található lokális mélypont.

Távol-Kelet

Enyhe emelkedést láthattunk az ázsiai piacokon. A Nikkei és a Hang Seng egyaránt 0,5%-ot emelkedett. Az energetikai vállalkozásoknak köszönhetően a hongkongi tőzsde 1 hónapos csúcsra emelkedett. Az USDJPY árfolyam tegnap kitört a csökkenő trendcsatornából és 102-ig ugrott a kurzus, ez pedig pozitívan hatott a japán részvényekre.

Japánban a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke 49,6 pontról 48,2 pontra csökkent szeptemberben.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”