Megváltoztak az adózói minősítés feltételei

2016. augusztus 19. péntek - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az adózás rendjéről szóló törvény idei legfontosabb újdonsága az adózói minősítés bevezetése volt: az adóhatóság megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolta az adózókat. A nyári adócsomagban ezeket a szabályokat pontosította.

Kép: SXC

Kép: SXC

A megbízható adózókra vonatkozó kritériumok alapjában véve nem változtak, továbbra is 10 különböző feltételnek kell egyszerre megfelelnie az adózónak ahhoz, hogy megbízhatónak minősüljön. Egyetlen újdonság, hogy a nyilvánosan működő részvénytársaságoknak csupán 9 feltételt kell egyidejűleg teljesíteniük. Ugyanis nem kell legalább 3 éve működniük, illetve regisztrálva lenniük ahhoz, hogy elnyerjék a megbízható minősítést.

További részleteket a minősítésről itt olvashat.

A megbízható minősítés egyik előnye, hogy az általános forgalmi adót 2017-től az adóhatóság 30 napon (2018-tól 20 napon) belül lesz köteles visszautalni nekik – hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner könyvvizsgáló és adótanácsadó cég blogjának legfrissebb bejegyzése.

E mellett az adóhatóság pontosította a megbízható adózói kategóriába történő besoroláskor használt adókülönbözet fogalmát. A jövőben a minősítésnél az adózók „nettó adókülönbözete” számít, azaz az adózók terhére megállapított összes adókülönbözetet csökkenteni kell a tárgyévben és az azt megelőző 5 évben az adóhatóság által az adózó javára megállapított adókülönbözettel.

A kockázatos adózókat érintő változás sokkal jelentősebb. A feltételek kibővültek, és ezzel szélesítették azok körét, akik bekerülhetnek ebbe a kategóriába. Kockázatosnak kell tekinteni az adózót, ha a megadott 7 (az eddig alkalmazott 4 + 3 új) feltétel közül akár csak az egyiket is teljesíti. Az alábbi lista szemlélteti a 7 kritériumot és azt, hogy a kockázatos minősítés az egyes esetekben mennyi ideig áll fent.

leitner

Az adóhatóság első alkalommal 2016 harmadik negyedévét követően, a 2016. 09. 30-i adatok alapján minősíti az adózókat az említett kritériumok alapján.

Az üzletnek is jót tesz a megbízhatóság
Idén május 1-jével sor került az adózók első negyedéves adóhatóság általi minősítésére. Elektronikus értesítést azonban csak azok az adózók kaptak, akiket az adóhatóság megbízható vagy kockázatos adózónak minősített, más esetekben nem. Mi lehet az oka annak, ha a társaság nem kapott értesítést az adózói minősítéséről? Miért éri meg megbízható adózónak lenni? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda szakértőjétől.