Megússza az államosítást a pályázati tanácsadás

2015. november 02. hétfő - 13:30 / Timár Gigi
  •  
  • Előfizetés

Hiába akarta kigolyózni a kormány a pályázati tanácsadó cégeket, úgy tűnik szükség van rájuk. Az állam képtelen lenne kezelni a magánszféra igényeit az ígért ingyenes tanácsadókkal. Pályázati szakértőnk szerint ez eddig sem volt kérdés, a valójában bonyolultabbá váló új rendszer miatt pedig végképp szükség van a tanácsadókra.

Már nincs tervben, hogy az állam ingyenes szolgáltatást nyújtson a pályázóknak, sőt még az is bizonytalan, hogy a közszféra a fejlesztéseit képes lesz-e egyengetni tanácsadócégek nélkül – írja a napi.hu.  Korábban pedig Lázár János kifejezetten fontosnak tartotta a pályázati tanácsadói szektor megnyirbálását. Most úgy tűnik, a tanácsadókra még inkább szükség lesz.

uniós mappát tartó ember

Kép: archív

Az új pályázati ciklusra a kormány kizárta a privát tanácsadókat az állami és önkormányzati érdekeltségű társaságok uniós fejlesztéseinek pályázati és projektmenedzsment feladataiból akkor is, ha egy pályázati kiírás magáncégeknek szól, de a projekt konzorciumában állami vállalatok is érdekeltek. Ezáltal a döntés – elvileg – a lehívható források mintegy felét érinti majd. Visszajelzések alapján azonban látható, hogy továbbra is szükségük lesz a külső szakértőkre, mérethatékonysági okokból egyszerűen nem lesz kifizetődő számukra az, hogy kizárólag maguk lássák el a közszféra pályázatmenedzsment teendőit – állapította meg a lapnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. (Különösen a közbeszerzési törvény aktuális változásai miatt, amely szerint az 50 százalék alatti támogatás intenzitással rendelkező vállalkozásokra is kiterjesztik a közbeszerzési kötelezettséget.)

Bár volt efféle félelem, valójában a magáncégek esetében az állam nem is avatkozott be abba, hogy milyen cégek szolgáltatását veszik igénybe a pályázók – mondta el a Piac & Profitnak dr. Szabó Bence, az EURO Pályázat Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember hangsúlyozta, korábban sem értették Lázár Jánosnak a pályázatírókkal szembeni kirohanásait, a szakma képviselői is hangsúlyozták, hogy a csaló cégekkel szemben büntetőjogi eszközökkel kellene fellépni.

– Nekünk is az a jó, ha tisztul a piac és a cégeket átverők ellen feljelentést tesznek azok, akiknek kárt okoznak. A pályázati tanácsadók valójában viszont rengeteg pénzt hoztak már a cégeknek, akik többségében nagyon is hálásak ezért.

Szabó szerint soha nem voltak valósak azok a jutalék összegek, amelyekről állami szereplők beszéltek korábban. (Essősy a teljes költség arányában 1-5 százaléknyi pályázati sikerdíjakról, illetve 3-7 százalékos projektmenedzsment díjakról beszél.)

Még inkább kellenek a tanácsadók

A cégek látják, hogy szükségük van a pályázati tanácsadókra, különösen, hogy véleménye szerint kifejezetten bonyolultabbá vált a pályázatok beadása.

– Lehet, hogy a kitöltő programok most képesek maguktól beírni a cég adószámát, cserébe viszont mondjuk harmincezer karakteres összefoglalót kell írni a projektekről. A cégeknek ebben egyértelműen szükségük lesz segítségre.

Ugyanakkor hangsúlyozta, nem tartja valószínűnek, hogy a cégek állami tanácsadó segítségét vennék igénybe akkor sem, ha erre lenne lehetőségük.

– A pályázati tanácsadó hasonló pozíció, mint a könyvelőé a cégek életében. Egyiket sem kötelező alkalmazni, de a cégek látják, hogy jobban járnak, ha szakértő segítséget vesznek igénybe. De ahogy a könyvelést sem valószínű, hogy bárki az állami szektorra bízná, pályázati tanácsadóból is inkább a piacról választanak a vállalkozások.

Sokan azt gondolják, egyedül is képesek „megugrani” a feltételeket és összekészíteni a pályázati csomagot, míg mások már a pályázatok kiválasztásánál eltévednek, azt sem tudják kiszűrni, melyik lehet számukra érdekes.

– Bármennyire is próbálják egyszerűsíteni a feltételeket, egy pályázatírásban tapasztalatlan ember könnyen elkavarodhat a még mindig igen bonyolult és szerteágazó kitöltő programban” – magyarázta korábban lapunknak Balogh Balázs, a pályázatírással foglalkozó GKF Csoport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette, laikus számára a pályázati kiírás tele lehet olyan utalásokkal, melyeket alaposan tanulmányozni kell, hogy azokat átlássa, megértse a pályázni szándékozó cég tulajdonosa.

Már jövőre kiírhatják az összes uniós pályázatot
A kormány szeretne előrelépni az uniós források kifizetésének felgyorsításában, így 2017 közepéig kiírják az összes pályázatot, de ezt lehet, hogy érdemes már 2016-ra előrehozni, így növelve a beruházásokat és csökkentve a gazdasági teljesítmény visszaesését – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A GKF kereskedelmi igazgatója ugyanakkor azt is kiemeli: egyszerűbb pályázatokat a közreműködő szervezet segítéségével természetesen el lehet készíteni „magánban” is, de valójában nem a pályázat elkészítése és megnyerése a legnehezebb feladat a cégek számára, a neheze a pályázat megnyerése után jön.

A megvalósítás ugyanis egyrészt a projektelemek hiánytalan elvégzéséből áll, másrészt a projekt menedzsmentjéből, amivel sok esetben egy profinak is meggyűlik a baja. Előrehaladási jelentéseket és kifizetési kérelmeket önmagában nem feltétlenül nehéz generálni, a tapasztalat azonban az, hogy a viszonylag hosszú átfutási idők miatt sok esetben a pályázatban leadott megvalósítani kívánt projekt nagyban eltér az időközben kialakult élethelyzettől, azaz nagyon szorosan kell követni a változásokat. Ami tán még fontosabb, tudni kell azt, hogy mi és milyen formában változtatható meg a projektben. Így, ha meg is írjuk a projektünket magunknak, a kivitelezés során mindenképpen javasolt egy profi projektmenedzser alkalmazását. Amennyiben így döntünk, akkor nagyban megkönnyítjük az életünket, ha már a projekt leadásakor ugyanezzel a tanácsadóval dolgozunk együtt – tanácsolja Balogh Balázs.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek