Megtört a kkv-k optimizmusba vetett hite

2010. szeptember 30. csütörtök - 15:02 / piacprofit.hu
  •    

A másfél éve töretlenül emelkedő K&H kkv bizalmi index most megtorpant: a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index értéke 6 pontos esést követően jelenleg a 0 szinten áll. „Az index sokéves eredményei alapján ez továbbra is jó érték, az azonban mindenképpen figyelemreméltó, hogy az eddigi, folyamatosan növekvő tendencia visszájára fordult" - értékelte az eredményeket Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó gazdasági várakozásait jelző mutató, amely a kkv-k helyzetét leginkább befolyásoló gazdasági tényezők várt alakulását mutatja, másfél éves emelkedést követően fordulóponthoz érkezett. „Az index csökkenésében leginkább az játszik szerepet, hogy az eddig nagyon optimista várakozások helyett most a kivárás jellemző a hazai vállalkozásokra. Miközben az elmúlt negyedévben a kormányzati gazdaságpolitikára vonatkozó részindex 17 pontos emelkedést mutatott, most mindössze egy ponttal javult ez a részindex.  A legnagyobb esést a közterhek és a vállalati hitelkamatok alakulásának megítélésében tapasztaltunk, amelynek oka az lehet, hogy az eddigi, talán túlzottan optimista várakozások mérséklődtek. Emellett a kkv-k életét leginkább befolyásoló vevői kapcsolatok, illetve a versenyhelyzet változásának megítélésében is pesszimistábbak a vállalkozások az elmúlt negyedévhez képest" – mondta el Németh László.

A pesszimista várakozások elsősorban a mikro- és a kisvállalkozásokra jellemzők, míg a kkv szektor nagyobb, 300 millió forintot meghaladó éves árbevételű cégeinél mindössze az eddigi optimizmus megtorpanása tapasztalható. A negatív hangulat leginkább a közterhek és a vállalati hitelkamatok várt változására vonatkozóan figyelhető meg: a cégvezetők között egyre nagyobb arányban vannak azok, akik úgy vélik, hogy a közeljövőben nem lehet számítani a vállalati hitelkamatok és a közterhek csökkenésére (68% illetve 52%).  

Mi lesz a forinttal?
A forint árfolyamának alakulására vonatkozóan is romlottak a várakozások, mivel a legutóbbi felmérés eredményei alapján a forint gyengülését valószínűsítik a legtöbben, miközben a megkérdezett vezetők csupán ötöde gondolja úgy, hogy erősödni fog a hazai deviza.