Mégse kell EKÁER a traktorokra

2016. július 07. csütörtök - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Cáfolta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy augusztus 1-től a traktorokra is kiterjesztenék az EKÁER-kötelezettséget. Több eszközre kell majd, de a traktor nem gépjármű a szabályozás szerint.

Augusztus 1-jétől néhány látszólag kisebb szabály változik az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerrel (EKÁER) kapcsolatban. Ezek azonban eddig nem érintett, és így az alapszabályokat, teendőket sem feltétlenül ismerő vállalkozásokra terjednek ki. Az életbe lépő változások olyan vállalkozásokat is érintenek, amelyek eddig nem voltak EKÁER-kötelezettek, másrészt olyan súlyos új szankciókat vezetnek be, amelyek érzékenyen érinthetik azokat is, akik már többé-kevésbé „megbarátkoztak” a rendszerrel. Itt találja összefoglalónkat a változásokról.

Az egyik változás, hogy míg „csak” azoknak kellett bejelenteni a fuvart, ha a nem kockázatos termékeket fuvaroztak, akik 3,5 tonnát meghaladó össztömegű útdíjköteles járművel szállították ezeket. Augusztustól azonban már nemcsak az útdíjköteles járművekre nézve kötelező a bejelentés, hanem bármilyen járműre – tehát nem útdíjköteles járművekre is –, ha azok a 3,5 tonnát elérik. A változást szakértők úgy értelmezték, hogy így a traktorokra és más haszongépjárművekre is kiterjed majd az EKÁER-kötelezettség.

A traktor nem gépjármű a szabály szerint.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ügyben állásfoglalást kért a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A tárca közlése szerint az eddig tapasztalt visszaélések megakadályozása érdekében 2016. augusztus 1-től nemcsak az útdíjköteles, hanem a 3,5 tonna össztömeget meghaladó nem útdíjköteles gépjárművekre is kiterjed majd az EKÁER-bejelentési kötelezettség. A mezőgazdasági vontatók (traktorok) ugyanakkor a KRESZ szerint nem minősülnek gépjárműnek, így azokat továbbra sem kell bejelenteni az EKÁER-be.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek