Meglepetés az íróasztalon

2017. november 22. szerda - 13:30 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Imádja a munkáját, csakúgy, mint a magánéletét, ezért is alakította úgy, hogy közel legyen a munkahelyéhez az otthona. A cég titka a folyamatos fejlesztés, mely végigkísérte az eddigi működésük tizenhárom évét.  Dr. Veres Ilona a GoodWill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft. ügyvezető helyettese úgy látja, az érzelmi faktor egy jelentős különbség a férfi és nő vezetők között.

Menedzsmentje mindig azon gondolkodott, hogy milyen új dolgot találjanak ki, akár szolgáltatásban, akár a pályázatok terén. Ilyen versenyelőnyt jelentett például, amikor megjelentek az energetikai pályázatok, melyek komoly megvalósíthatósági tanulmányokat vártak el, saját szakmérnök csapattal erősítették a pályázati részlegüket, így házon belül is képesek voltak szakmailag alátámasztott energetikai pályázatokat benyújtani. De ilyen előnyt jelentett a külföldi irodák megnyitása is, mely mára tizenhárom irodát jelent Romániában, Bulgáriában és Horvátországban.

Dr. veres Ilona - Kép: PP, Fotó: Erhardt László

Dr. veres Ilona – Kép: PP, Fotó: Erhardt László

Milyen vezetőnek tartja önmagát?

– Úgy látom, hogy a GoodWill sikere abból is fakad, hogy az ügyvezető-tulajdonos férfi, én mellette dolgozom ügyvezető-helyettesként, és tökéletesen kiegészítjük egymást. Ő közgazdász, nagyon racionális, számokban gondolkodik, míg egy nő kicsit strukturáltabban, strukturáltabban, megfontoltabban látja a dolgokat. Az érzelmi jelleget sem lehet figyelmen kívül hagyni. Szerintem a nők, így én is, jobban szeretnek segíteni, többet foglalkoznak a morállal és a csapattal, nagyobb hangsúlyt helyeznek a CSR- és környezetvédelmi projektekre. Nálunk a társadalmi felelősségvállalás nem csupán marketingeszköz.

Dr. Veres Ilona
2007-ben jogászként végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2005 óta dolgozik a GoodWill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft.-nél. 2017 júliusa óta kriminalisztikai szakjogász.

A személyemből fakadóan már hagyománya van a rászoruló személyek megsegítésének. Évente többször adományozunk gyermekotthonoknak, állatmenhelyeknek, de a Mikulásgyár rendezvényét is rendszeresen támogatjuk. Szerintem egy női vezető dolga, hogy érzékeny legyen az ilyen dolgokra. Fontosnak tartom azt is, hogy bár megfeszített a munkatempó, és a pályázatokból adódóan hektikus is a terhelés, figyeljünk a munkatársainkra. Igyekszünk ideális munkahelyet teremteni. Szerdánként például kis meglepetés várja a munkatársakat az asztaluknál – egy kis csokoládé, keksz vagy alma egy napindító pozitív üzenettel –, de csapatépítő programokat is gyakran szervezünk. A cég udvarán kosárpalánkot és pingpongasztalt is elhelyeztünk. Minden itt dolgozó számára fontos az önzetlenség, a csoporthoz tartozás, az egymás iránti figyelem, és igyekszünk megőrizni a családias légkört is.

Volt előnye vagy hátránya abból, hogy nőként vezeti a társaságot?

– Nálunk szerencsés a helyzet, mert a cégben tíz vezetőből heten nők. Nem érzem, hogy egy elférfiasodott üzleti világban kellene küzdenem. Amikor férfiakkal kell tárgyalnom, akkor sem éreztem még hátrányát annak, hogy nő vagyok. A szakmai tudás és felkészültség független a kortól és a nemtől. Ha látják, hogy tájékozott vagyok, választ tudok adni a problémáikra, segítem a fejlesztési elképzelésüket, akkor nem lényeges, hogy nő vagyok. Több üzleti klubba is járok, szerencsére a cégünket sokan ismerik, így mint GoodWill-képviselőre és nem mint nőre tekintenek rám.

A nők dolgozzanak, a férfiak vezessenek?
A munkavállalók hatékonyabbnak tartják a vegyes összetételű csapatokat, beosztottként ugyanakkor még nőként is szívesebben dolgoznak férfi irányítás mellett. Egyelőre csak törekvés a női egyenjogúság. Nemcsak a karrierépítés, a fizetés terén is hátrányban vannak a nők, a legnagyobb különbség a vezető pozíciókban mutatkozik.

A lányoknak elenyésző százaléka készül vezetői karrierre, inkább családot akar. Ön szerint is választani kell?

– Nem gondolom, hogy választani kellene. Az üzleti karrier és a család mára már egyre jobban összeegyeztethető. Szerencsére a munkahelyek jobban figyelnek arra, hogy a női munkavállalók ne kerüljenek ilyen jellegű döntési helyzetbe. És hogy a szakmát se feledjük: számos uniós támogatás is van ezekre a területekre. Rugalmas munkaidő-beosztással vagy akár más munkakörbe való áthelyezéssel lehet segíteni azt, hogy a gyermekeket nevelő női – akár vezető – munkavállalók össze tudják egyeztetni családi teendőiket a munkavégzésükkel. Persze nem elhanyagolható a háttér, a család szerepe sem, hiszen a karriert is fontosnak tartó nők ugyanúgy háztartást vezetnek, gyermeket nevelnek, amiben, ha aktív segítséget nyújt a család, és képesek otthon is csapatot alkotni, véleményem szerint nem megy egyik terület sem a másik rovására. Én nem készültem sem vezetői, sem üzleti karrierre. Az üzlet világa véletlenül jött. A GoodWill tizenkét éve jött az életembe, és szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen munkahelyet találtam. A cégünk abszolút családbarát, figyelünk a kisgyermekes munkavállalókra, igyekszünk számukra is megfelelő körülményeket teremteni, minden erőnkkel segítjük az újbóli munkába állásukat is. Sőt, azt is meg szoktuk ünnepelni, ha egy kis GoodWill-bébi születik – tette hozzá mosolyogva Veres Ilona. I

– deem –

 

Ahol jól megy, a továbblépés, ahol rosszabbul, a kényszer visz a vállalkozásba
Többnyire a környezete határozza meg, mennyire lesz sikeres vállalkozó egy nőből – derül ki a Mastercard Női Vállalkozói Index friss adataiból. Kedvezőbb körülmények között a lehetőségek motiválnak, ahol rosszabb a helyzet, inkább a kényszer dönt. Magyarország a női vállalkozók arányában nem áll rosszul, vezető pozíciókban vagy például pénzügyi partnerként viszont már nem olyan szépek a számok, ha a nők lehetőségeit nézzük.