Megkaphatják hétmillió forintnyi követelésüket a Tesco női raktárosai

2018. február 07. szerda - 16:13 / Nagy Mariann
  •    

A brit Tesco női dolgozói a férfiakéval egyenlő bérért perlik a vállalatot, amely fejenként akár 20 000 font, azaz hétmillió forint kártérítés visszamenőleges kifizetésére kényszerülhet összesen vagy kétszázezer korábbi és jelenlegi női munkavállalójának.

 

Az érintettek ügyvédi irodát bíztak meg képviseletükkel. Keresetük szerint a raktár-áruházakban dolgozó nők órabére 3 fonttal alacsonyabb, mint a hasonló munkát végző férfiaké. A nagy-britanniai Tescónál az órabérek 8–11 font (2800–3900 Ft) között mozognak. A perlők azt igénylik, hogy a munkaadó hat évre visszamenőleg térítse meg nekik a különbséget. Ez fejenként mintegy 20 000 fontot tenne ki, összesen pedig több milliárd fontos kiadást jelentene.

Kép The Guardian

Kép: The Guardian

Az ügy az első szakaszban békéltető testülethez kerül, s ha nem tudnak megegyezni, bíróság dönt. Remény van, miután

egy másik nagyáruház, az Asda nő dolgozóinak a hasonló keresetében az illetékes bíróság úgy döntött, hogy elismeri az igényt.

Az Asda fellebbez, ugyanakkor egy harmadik szupermarket, a Sainsbury mintegy ezer nő dolgozója ugyancsak egyenlő bért igényel.

A férfiakéval egyenlő bért követelő nők mozgalma kiterjedt Nagy-Britanniában a közszolgálatra is. Birmingham város tanácsa összesen kereken egymilliárd font (350 Mrd Ft) kártérítést fizet ki a köztisztasági hivatal több tízezer korábbi és jelenlegi alkalmazottjának.
(Forrás: Guardian)

Betelt a pohár a BBC női munkatársainál
A brit közszolgálati adó, a BBC női munkatársai a férfiakéval egyenlő bért követelnek – visszamenőleg is, miután kiderült, férfi kollégáikat sokkal jobban fizetik.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek