Megint terítéken a vasárnapi nyitvatartás

2016. október 26. szerda - 09:15 / piacesprofit.hu
  •    

A kisebbik kormánypárt továbbra sem tudja elengedni a vasárnapi boltzárat. A KDNP sajtóértesülések szerint két szabad vasárnapot adna minden kereskedelmi dolgozónak és nyolc órában maximálná a vasárnapi munkavégzést.

Kép: MTI

Kép: MTI

Havi két szabad vasárnapot és a hét utolsó napján legfeljebb napi nyolcórás munkavégzést írna elő az a törvénymódosító javaslat, amelyet a KDNP az év végéig a parlament elé terjeszt – írja a Magyar Idők Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetére hivatkozva. Bubenkó Csaba, a szervezet elnöke szerint óriási a felháborodás a dolgozók körében, akiket szerinte arra kényszerítenek, hogy november végéig vegyék ki idei szabadságaikat, mert decemberben minden munkaerőre szükség van a létszámhiányos boltokban.

A párt legutóbbi „vasárnapos” ötlete beláthatatlan károkat okozott. A 2014-ben megszületett vasárnapi zárvatartásos agyrém alig néhány hónapja ért véget. miután a kormány kénytelen volt meghátrálni, vagy egy roppant kellemetlen eredményekkel kecsegtető népszavazással kellett volna szembenéznie.

Hogy mennyi kárt okozott eddig a kormány átgondolatlan intézkedése, azt nehéz felmérni. A KSH adatai szerint több ezer álláshellyel kevesebb lett a kiskereskedelemben, bár a főállásban dolgozók az egyre komolyabb szakemberhiány miatt szinte biztos, hogy találtak új munkahelyet, azok a főleg kismamák, kisgyermekes szülők, és diákok, akik félállásban, vagy más rugalmas foglalkoztatási formában voltak alkalmazottak, valószínűleg rosszul jártak az intézkedéssel. A kiskereskedelmi forgalom ugyan növekedett az elmúlt egy évben, az azonban biztos, hogy ennek jelentős része csak az online kasszák piacfehérítő hatásából eredt – már ami a kis és közepes boltokat illeti. A kormány indoklása, miszerint a legkisebb boltoknál fog lecsapódni a vasárnapi plusz forgalom, látványosan megbukott, a vásárlói szokások kényszerű átalakításával ugyanis éppen ezek az üzletek jártak a legrosszabbul.