Megerősítik a kereskedőházakat, minisztériumot kap a külgazdaság

2014. május 20. kedd - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

Annak érdekében, hogy jelentősen növekedjen a kis- és középvállalkozások (kkv) részesedése a magyar exportból a kormány megerősíti a kereskedőházi rendszert, amelynek az év végére már 25 országban lesz képviselete.

Tovább erősítenék a magyar exportot – Kép: SXC

Az új kormányban létrejön az egységes külgazdasági és külügyminisztérium, amelyre Európa számos országában van példa, a többi között a külpolitika és a külgazdaság egységes irányítása valósul meg Franciaországban, Svédországban, Szlovákiában – mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár kedden, a Magyar Külgazdasági Szövetség (MKSZ) közgyűlésén.

Magyarország szeretné elérni, hogy 2018-ra a magyar export egyharmada az EU-n kívülre irányuljon, valamint azt, hogy Magyarország egyre inkább termelési központtá váljon a térségben, illetve minél több magyar kkv részesüljön a magyar exportból. Ezért megerősítik a kereskedőházak rendszerét, amelyek így az év végére immár 25 országban segítik a magyar vállalkozásokat.

Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a magyar külgazdaságban nem elsősorban finanszírozóként lesznek jelen, céljuk olyan kapcsolati hálózat létrehozása, amelyben lehetőségük lesz részt venni a versenyképes hazai kkv-knak is. Szerinte termékexportban a magas minőségű magyar fogyasztási cikkekre van kereslet külföldön, a szolgáltatásexport pedig sokrétű lehet, a klasszikus mérnöki szolgáltatásokon túl új megoldásokat is kínálnak.

Segítséget kapnak a kkv-k
A magyar kkv-k számára ugyan komoly lehetőségeket tartogatnak a külpiacok, azonban fel kell venniük a versenyt nem csak hazai konkurenseikkel, hanem más országok cégeivel is. A hazai kkv-kat több szervezet is segíti azonban, hogy ne kerüljenek versenytársaikkal szemben hátrányba.