Megéri megvenni az irodát?

2017. február 16. csütörtök - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az ingatlanpiac felívelése nemcsak a lakásvásárlásokat pörgette fel, hanem hatott az üzleti célú ingatlanok, irodák és üzlethelyiségek keresletének alakulására is. Mikor kifizetődő a vásárlás? Szakértő segít!

Az, hogy a bérlés vagy a vétel éri meg jobban egy vállalkozás irodájának, egyéb helyiségeinek biztosítása esetén, függ a vállalkozás rövid, közép és hosszú távú céljaitól. Ha az ingatlan „jó vétel”, tehát jó helyen, a piaci árnál olcsóbban vehető meg, az természetesen megkönnyíti a döntést. De akkor is kifizetődő lehet, ha „átlagos” ár–érték arányú vásárlás valósul meg. Ilyenkor mindig számolni kell a megtérülést. A bérlés gyakran megadja a rugalmasságot, a gyors változtatás szabadságát, ugyanakkor a vásárlás garantálja a biztonságot, a kiszámíthatóságot. Ezek a szempontok mindenkinél más súllyal esnek latba. Egy időszakos boltnak felesleges egy állandó hely, egy könyvelőiroda viszont, ha gyakran költözik, elveszítheti ügyfelei bizalmát” – mondta Vincze Krisztián, a GDN Hitelcentrum vezetője.

egy kéz kulcsot ad egy másiknak

Kép: FreeDigitalPhotos.net

„Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ha hosszú távon szüksége van a vállalkozásnak az adott ingatlanra, érdemesebb vásárolni, akár banki hitel vagy lízing igénybevételével. Utóbbi esetben ráadásul a lízingdíjak kamata költségként elszámolható, ami csökkenti a vállalkozás adóalapját is. A »céges hitelezés« eltér a lakossági finanszírozási formáktól. Például itt elérhető egy cash-flow tervre, konkrétan egy jövőbeni bérleti díjbevételre alapozott lízingkonstrukció is, ami akár azt is lehetővé teszi, hogy akár friss alapítású cégek is hitelképesek legyenek” – tette hozzá a GDN szakértője.

Vincze Krisztián arra is felhívta a figyelmet, hogy a céges ingatlanvásárlás esetében az adózási különbségek is vannak. Ha a cégé a helyiség, akkor az ingatlanra vonatkozóan a költségek, illetve az amortizáció is elszámolható. Az esetleges értékesítéskor pedig nem szja szerint kell adózni, hiszen a társaságok a társasági adó hatálya alá tartoznak, eszerint történik az adó megfizetése. Egy megbízható könyvelő ezeket a kalkulációkat gyorsan el tudja végezni, így ezek a számok is rendelkezésre állnak a döntéshez.

Lejárt az engedmények ideje
Azt mondják, az irodapiac a gazdaság tükre: ha biztonságban érzik magukat a vállalatok, ha finanszíroznak a bankok, ha szívesen települnek adott országba a külföldi cégek, megindulnak az irodaépítések is. Az elmúlt öt-hat évben marginális volumenű új irodát adtak át Budapesten, 2018-ban viszont több százezer négyzetméter nyílik meg. Technológiai újításokban nem lesz hiány, ám az árat a bérbeadó diktálja.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek