Megdobhatja a megyei munkanélküliséget az Electrolux leépítése

2019. szeptember 10. kedd - 16:52 / piacesprofit.hu
  •    

Mai közleményében a megnövekedett költségekkel indokolta az Electrolux mintegy 800 dolgozó leépítését, a porszívó- és hűtőgyártással foglalkozó dolgozókkal ma közlik az elbocsátás részleteit.

A mostani leépítés nem új bejelentés, hiszen már év elején a cég tervei között szerepelt a költségek racionalizálásának ezen módja. A hvg.hu szerint azonban nem csak ebben az üzemben lesznek elbocsátások. Ezzel párhuzamosan Nyíregyházán 100 millió eurót költ a társaság automatizálásra.

Gyártósor az Electrolux nyíregyházi hûtõgépgyárában. MTI Fotó: Balázs Attila

Gyártósor az Electrolux nyíregyházi hûtõgépgyárában
MTI Fotó: Balázs Attila

Az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. 2018-ban átlagban 2807 főt foglalkoztatott, ebből 2385 volt fizikai, 422 szellemi. A fizikai állományból mintegy 1450-re tehető a saját foglalkoztatott, a többi bérelt – alapvetően Ukrajnából – munkaerő.

A leépítés nagyságát jól jelzi, hogy hasonló mértékű tömeges elbocsátásra idén nem volt példa, sőt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliussal záródó adatai alapján egyetlen hónapban sem haladta meg a 800 főt a csoportos leépítéssel érintettek száma. Ráadásul a statisztika szerint Jászberényben júliusban mindössze 500 volt a regisztrált álláskeresők száma, vagyis hirtelen több mint a duplájára nőhetne a munkaügyi hivatal leterheltsége.

A leépítéssel érintett 800 dolgozó azonban jó eséllyel nem mind helyi lakos, a város vonzáskörzetéből is feltehetően sokan dolgoznak az Electrolux gyárában. Ám a leépítés mértéke még megyei szinten is jelentősnek mondható.

Az elbocsátással érintettek sorsát a Pénzügyminisztérium is figyelemmel fogja követni – közölte a tárca kedd délután. A közlemény szerint a megyében mintegy 5000 betöltetlen állás van, az elbocsátott munkavállalók elhelyezkedését pedig könnyítheti, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye is egyike azon térségeknek, amelyekben már elindult a munkaügyi hivatalok hatékonyságát, illetve a vállalatokkal való szoros kapcsolattartást erősítő Munkaerő-piaci reformprogram. Ennek keretében az érintett munkavállalók elhelyezkedését szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással is segítik. A legfontosabb, hogy a dolgozóknál a munkából-munkába elv érvényesüljön, ennek érdekében állásbörzék szervezése, folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása, csoportos tájékoztatók tartása, illetve a környező munkáltatók felderítése is megvalósulhat a kormányhivatallal együttműködésben. A kormányzat mobilitási támogatásai szintén könnyíthetik a dolgozók újbóli munkába állását.

(Forrás: hvg.hu, Mfor)