Még több szabad vállalkozási zóna lesz!

2013. május 13. hétfő - 17:12 / piacesprofit.hu
  •    

A kormány növelheti a szabad vállalkozási övezetek számát - számolt be a kabinet döntéséről Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

Kép:Pixabay

A kormányhatározat módosításának eredményeként a mindenkori kormánynak lehetősége lesz arra, hogy a jelenleg 47 szabad vállalkozási övezet (melyek listája itt megtalálható) mellett – különféle gazdaság-, társadalom-, vagy foglalkoztatáspolitikai szempontok figyelembevételével – újabbakat jelöljön ki – mondta az államtitkár egy, a munkahelyteremtésről és -védelemről rendezett konferencián.

Hogy mit is jelent a különleges gazdasági övezet, arról itt olvashat bővebben!

A kormány ez év elején véglegesítette a szabad vállalkozási övezetek listáját. Ennek értelmében az ország társadalmi-gazdasági leszakadással leginkább érintett 47 térségére vonatkoznak a kormány által meghirdetett különleges kedvezmények. E térségek jelentős része Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

A kicsiknek is jók a szabad vállalkozási zónák
Míg korábban elsősorban a több milliárdos, multinacionális nagyberuházásokat segítette a kormány adókedvezményekkel, addig a szabad vállalkozási zónákban az ez évtől kínált új kedvezménycsomagból már a magyar kis- és középvállalkozások tömegei is profitálhatnak az RSM DTM szakértője szerint.

A szabad vállalkozási zónák lényege, hogy mindazokat a fejlesztési, beruházási, adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség potenciális lehetőségeit jelentik, egy komplex program keretein belül lehessen kezelni” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusz támogatásokat kapnak a vállalkozások. Ez minden munkavállaló után 400 ezer forintos támogatást jelent új munkahely létesítése esetén. „Korábban a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból pályázatot írtunk ki, itt maximálisan 2,6 millió forintot lehetett egy ember foglalkoztatására új munkahelyenként nyerni, ez emelkedik még 400 ezer forinttal, ha ez a bővítés szabad vállalkozási zónában valósul meg” – emelte ki Czomba Sándor korábban.

Jelenleg 903 település tartozik a 47 szabad vállalkozási zónába; ez a szám a mostani kormánydöntés eredményeként több mint 100 településsel bővül a közeljövőben.  A vállalkozási övezetekkel kapcsolatos feladatokat – a módosított kormányhatározat értelmében – a megyei önkormányzatok fejlesztési munkaszervezeteihez telepítik.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek