Még több online kassza lesz, de talán adócsökkentés is

2015. szeptember 30. szerda - 08:57 / piacesprofit.hu
  •    

Még több ágazatban jön az online kassza, és készülni lehet a NAV-hoz bekötött számlázóprogramokra és akár készletnyilvántartásra is. Ha minden jól megy, a lakásépítés áfája csökken majd emiatt végül.

A jelenlegi tervek szerint a szolgáltatószektor számos szereplője használhat a jövőben online pénztárgépet, a jogszabály tervezetét már szövegezi a tárca- – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek adott interjújában. Az érintettek között lehetnek a szervizek, a gépjárműalkatrész-kereskedők, a pénzváltók, a masszőrök, de vizsgálják annak lehetőségét is, érdemes-e előírni, hogy diszkókban, fitneszklubokban is online kasszával állítsák ki a nyugtát – mondta a miniszter. Hozzátette, ezúttal elegendő időt adnak a felkészülésre, a cél, hogy a következő évet már minden vállalkozás úgy kezdhesse meg, hogy tudja: kell-e új berendezést vennie, s ha igen, mikorra kell azt rendszerbe állítania. Mérlegelik azt is, hogy kell-e az államnak segítséget nyújtania a beszerzéshez.

A gazdaság további fehérítése érdekében tervezik az étel- és italautomaták bekötését a NAV-hoz, de napirenden van a cégek számlázó rendszereinek és akár készletnyilvántartásának adóhivatalhoz való bekötése is. (A számlázóprogramok NAV-hoz való bekötésének megvalósíthatósága kétséges Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint, hisz jogi és gyakorlati akadályai is vannak.)

Kép:MTI

A menekültáradat gazdasági hatásairól is szót ejtett a miniszter. Mint mondta, “a határ­zár kiépítésére és az akadály megvédésére harmincmilliárd forintot fordított az állam. A költségvetés módosításáról szóló javaslat újabb hatvanmilliárdos összeget bocsát rendelkezésre, úgy hiszem, a summa elegendő lesz az esztendő végéig jelentkező feladatok ellátására”. Hozzátette, a jövő évi költségvetésben kétszázmilliárdos tartalék szerepel. Ha a bevándorlási helyzet érdemben nem változik, a tétel fedezheti a kiadásokat.

A gazdaság fehérítéséből várható plusz bevételek a jövőre egy százalékkal csökkenő személyi jövedelemadó, valamint a a feketekereskedelem visszaszorítása érdekében bizonyos húsáruk adójának mérséklésére fordítódik majd a miniszter közlése szerint. Varga szerint a későbbiekben a lakásépítések kapcsán is mérlegelheti a kormány a 27 százalékos forgalmi adó csökkentését.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek