Még szigorúbb a vasárnapi zárvatartás szabálya

2015. január 06. kedd - 11:11 / piacesprofit.hu
  •    

Pontosította a boltok zárvatartásáról szóló törvényt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM): az online megrendelt termékek vasárnapi kiszállítását is megtiltották.

Kép:PP archív

A pontosítás az Index cikkére reagálva érkezett, ahol azt vetették fel, hogy a házhozszállítással találhatnak kiskaput az új törvény legnagyobb vesztesei, a nagyobb kereskedelmi láncok.

Az állásfoglalás szerint “természetesen az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg.”

Az NGM magyarázata szerint a vasárnapi kiszállítás tilalmának oka, hogy a törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják, ráadásul a törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást.

A kiskereskedelmi tevékenység alatt termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése, kiszállítása. Kivételt csak a kiszolgáló szolgáltató tevékenység képez, azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon.

Semmilyen racionális érv nem szól a zárvatartás mellett

Gazdasági érdekeket és a vásárlók érdekeit sem támasztja alá a vasárnapi zárva tartás – mondta korábban Prosits Attila a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnökségi tagja. „Ez a törvényjavaslat sem a kereskedők, sem a vásárlók érdekeit nem szolgálja. További részleteket itt olvashat.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek