Még nagyobb gond lesz a parkolás

2016. december 10. szombat - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Rövid távon a lakás- és irodafejlesztések miatt tűnhetnek el parkolóhelyek Budapest és más nagyvárosok belső részeiből, ami nem segít az amúgy is szűkös kínálaton – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely szerint a több belső fővárosi kerületben 10-20 százalékkal drágultak a parkolóhelyek és garázsok.

parkolotablasxc

Kép: SXC

A következő két évben várhatóan 15-20 ezer új lakás jelenik meg a piacon a folyamatban lévő és a közeljövőben induló társasház-fejlesztések eredményeként. Az építkezések az irodaház-fejlesztésekkel együtt a garázsok és parkolóhelyek piacát is átrajzolhatja – áll az ingatlan.com elemzésében. Budapest belső kerületeiben ugyanis a parkolás eddig sem feltétlenül ment könnyen, a parkolóhelyek száma pedig várhatóan csökkenni fog. Mégpedig azért, mert az utóbbi években több foghíjteleknél kézenfekvő hasznosítás volt a parkolóként történő üzemeltetés, ám az ingatlanpiaci kereslet miatt a szóban forgó telkek egy részén lakás- vagy irodafejlesztések indulnak a jövőben.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint elsősorban a budapesti parkolási helyzet változhat meg a fejlesztések miatt kieső telkek okán. A vidéki nagyvárosokban – például Győrben, Debrecenben, Kecskeméten, Szegeden – is főleg a belvárosi területeket érinthetik hátrányosan a lakásfejlesztések, de Budapesthez képest a kieső parkolóhelyek kezelhetőbb problémát jelentenek. Egy biztos, hogy több népszerű belvárosi lokációban – néhány utcányi területen – komolyabb gondot jelenthet majd a parkolás egy-egy építkezés miatt. Dubitz András, a Star Park Holding vezérigazgatója szerint a 2016-ban és 2017-ben az üresen álló belvárosi telkek 30-40 százalékán indult vagy indul építkezés, ami körülbelül 30 ingatlant jelent. Az új lakásokra jelentős a kereslet, de ugyanez fokozottan igaz a parkolóhelyekre, amit az is jelez, hogy egy újonnan megnyílt XIII. kerületi parkolóban lévő helyek 90 százalékát egy nap alatt lekötötték hosszabb távra. A két szakértő szerint a parkolási kínálatra megoldást jelenthet, ha a fejlesztések során a beruházók nemcsak a minimálisan előírt parkolóhelyeket hozzák létre, hanem mindenki számára igénybe vehető többletkapacitást alakítanak ki.

Véget érhet az őrület a belvárosi lakásoknál
Míg az elmúlt két évre a lendületes áremelkedés volt jellemző a belváros ingatlanpiacán, ez mára megtorpant. A szakemberek szerint érezhetően mérséklődött a kereslet, így az áremelkedés is mérséklődhet végre.

Garázsok, parkolóhelyek, árak, jövő

Az idén több budapesti belső kerületben a garázsok és teremgarázs-beállók bérleti díja emelkedett. A garázsbérleti díjak az idén jelentősen emelkedtek például az I. kerületben: a 12–15 négyzetméteres garázsok havi bérleti díja 17 százalékkal 32–40 ezer forintra nőttek a kínálati piacon. A VI. kerületben 11–20 százalékkal 22–29 ezer forintra, a VIII. és IX. kerületben 11–15 százalékkal 15–20 ezer forintra nőttek a havi díjak. Az eladó garázsok ára pedig a VII., a IX. és a XI. kerületben nőtt a legnagyobb mértékben: 23–30 százalékos volt az átlagos drágulás, így a garázsok és teremgarázs-beállók átlagára 2,5–4,5 millió forintra emelkedett. Akadnak extrémebb esetek is: a ferencvárosi és józsefvárosi garázsoknál előfordult 60 százalékos drágulás is.

Balogh László szerint a következő időszakban az újlakás-vásárlóknak érdemes lesz figyelembe venniük, hogy egy-egy autóbeálló vagy garázs megléte kelendőbbé teheti majd eladáskor a lakást. Ez különösen igaz a belső kerületben lévő ingatlanokra. Ha pedig a tulajdonos kiadná a lakást és a garázst is, érdemes mérlegelni, hogy külön-külön adja bérbe azokat, mert így még nagyobb bevételre tehet szert.

Mit keresnek a külföldiek a magyar lakáspiacon?
A külföldi vásárlók lépést tartanak a magyar lakáspiac növekedésével, 2013 és 2015 között az évi 89–134 ezer adásvétel 6-7 százalékát adták. Ráadásul a szóban forgó időszakban többet vásároltak, mint amennyi eladtak, így a kezükben lévő lakásállomány az elmúlt 3 évben több mint 7 ezer ingatlannal nőtt – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. A külföldiek Budapesten magas presztízsű ingatlanokat keresik, de a határ menti településeken és a nyaralóövezetekben is aktívak.