Még mindig sokan próbálkoznak a kiskapukkal

2014. március 28. péntek - 08:02 / piacesprofit.hu
  •    

Februárban 608 cég szűnt meg Magyarországon az építőiparban. A jogszabályok szigorodása ellenére továbbra is sokan próbálnak visszaélni a jogi kiskapukkal, így a beinduló építőiparban újra tömegessé váltak a felszámolások és a cégalapítások is.

Egy hónap alatt több mint 600 cég tűnt el – Kép: Pixabay

Cégstatisztikai szempontból minden idők negyedik legrosszabb hónapját zárta februárban a magyar építőipar. Az ágazatban 608 cég szűnt meg egy rövid hónap alatt. „Az első két hónap megszűnési adatai alátámasztják azt a prognózisunkat, hogy idén 6000-nél is több cég szűnhet meg az ágazatban” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. A céginformációs szolgáltató szakemberei előrejelzésüket arra alapozzák, hogy a 2012-es nagy felszámolási hullámban indult eljárások idén nagy számban zárulnak le a cégek megszűnésével, és ennek az évnek a statisztikáját rontják a tavaly rekordszámban indított kényszertörlési eljárások is.

Sokszor a felkészületlenség miatt bukik be a cég….

„Némiképp meglepő és semmiképpen sem örvendetes a tény, hogy immár negyedik hónapja újra emelkedik a frissen indított felszámolások száma az ágazatban. 2013 második felében havonta átlagosan 204 felszámolást tettek közzé a cégbíróságok, idén az első két hónapban viszont már átlagosan 290-et” – hívja fel a figyelmet Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint a jelenség mögött az áll, hogy a passzív vállalkozások az építőipar lassú beindulása ellenére sem tudnak visszakerülni a vérkeringésbe, a tömeges kényszertörlési eljárások pedig nagy arányban fordulnak át felszámolási eljárásba.

…van, amikor a rossz hozzáállás, vagy a téves üzleti terv okozza a bukást.

„Továbbra is nagy a kényszertörlések száma az ágazatban, s ez hosszabb távon is magas szinten stabilizálja a megszűnéseket – véli Tóth Tamás. Februárban 395 kényszertörlést tettek közzé a cégbíróságok, szemben az egy évvel korábbi mindössze 29 darabbal. – A magas kényszertörlési és felszámolási számok mellett elenyésző a végelszámolások mennyisége, ami azt jelzi, hogy továbbra is rendkívül sok a behajthatatlan követelés, és alacsony az üzleti etika fejlettségi szintje az ágazatban” – mondja az Opten igazgatója.

Februárban 361 új céget alapítottak az ágazatban. Ez lényegében megegyezik a januári értékkel, de némileg magasabb a tavalyi második félév jellemző havi értékeinél. „Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a mélypontjáról kimozduló építőipar a korábbinál több vállalkozót késztet cégalapításra. Ugyanakkor a frissen alapított cégek közel 80 százalékban köthetőek cím- vagy magánszemély-kapcsolaton keresztül korábbi cégekhez, ami a magas megszűnési arányok figyelembevételével azt jelzi, hogy a vállalkozók egy része nem vállalja korábbi cégeiben hátrahagyott kötelezettségeit, inkább „tiszta lappal” próbál a piacon érvényesülni. Ez sajnos azt jelenti, hogy a szigorodó jogszabályok sem tudtak igazi áttörést elérni a hazai építőiparra jellemző irreálisan magas cégfluktuációban” – mondja az Opten igazgatója.

Cégpusztulásban jók vagyunk
A környező országokhoz viszonyítva Magyarországon sok, a cégek 6,5 százaléka szűnik meg egy év alatt, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Hazánknál csak Szlovákiában és Szlovéniában kerül sor több vállalkozás törlésére. 2012-ről 2013-ra Magyarországon nagymértékben, közel 25 százalékkal nőtt a törölt cégek száma, miközben egyre kevesebb új vállalkozás alakul.