Még mindig nem bíznak eléggé a blokkláncban a vezetők

2018. szeptember 04. kedd - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

A blockchain technológiában hatalmas potenciál rejlik azáltal, hogy egyéni felhasználók az interneten keresztül bármilyen értéket átruházhatnak egymásra vagy bármilyen dokumentumot, szerződést létrehozhatnak egymás között harmadik fél közreműködése nélkül. Az üzleti megtérülés vonzó lehet, ha a szervezetek megértik, mi a technológia felhasználásának végső célja, és ezt összeegyeztetik a tervezésükkel.

A PwC felmérésben a cégvezetők negyede számolt be folyamatban lévő kísérleti (10%) vagy már éles (15%) blockchain projektről. Közel egyharmaduk (32%) rendelkezik fejlesztés alatt álló projektekkel, és egyötödük (20%) tart a kutatási szakaszban.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Jelenleg az USA (29%), Kína (18%) és Ausztrália (7%) számít a blockchain-fejlesztések élharcosának, ám a válaszadók úgy vélik, hogy három-öt éven belül Kína megelőzi az Egyesült Államokat (30%).

A felmérés a blockchain felhasználásában a pénzügyi szolgáltatások korai erőfölényét mutatja: a megkérdezettek 46%-a szerint jelenleg a pénzügyi szolgáltatási szektor számít a blockchain szempontjából a vezető iparágnak, míg 41%-uk szerint ez a közeljövőben (3-5 év) is így lesz. A válaszadók szerint a három-öt éven belül növekvő potenciállal rendelkező ágazatok közé tartoznak az energia- és közműszektor (14%), az egészségügy (14%), valamint a gyáripar (12%).

A cégvezetők szerint senki sem akar hátrányba kerülni a blockchaint illetően, még akkor sem, ha a fejlesztésnek ebben a korai szakaszában továbbra is fennállnak a bizalomhiánnyal és a szabályozással kapcsolatos aggályok.

Innovációs cunamit hoz a blokklánc
A blokklánc technológia egy felhasználók közötti, megosztott, visszamenőleg megmásíthatatlan digitális főkönyv. A fogalom a köztudatban erősen kötődik a kriptovalutákhoz, ám fontos megérteni, hogy a kettő nem ugyanaz: a kriptovaluta a blokklánc első gyakorlati alkalmazása, de a technológia lehetséges felhasználási területeinek csak a képzelet szab határt.

Az üzleti megtérülés vonzó lehet, ha a szervezetek megértik, mi a technológia felhasználásának végső célja, és ezt összeegyeztetik a tervezésükkel.

Magyarországon a blockchain felhasználása egyelőre csak pénzügyi területen, azon belül is az új innovatív startupok körében indult el, azonban a nagyvállalati, állami felhasználás, illetve más iparágakra való kiterjesztése még várat magára.

A PwC Magyarország tanácsadói szerint ennek korlátai a következők:

  • Sokan még mindig egyenlőségjelet tesznek a Bitcoin és a blockchain-technológia közé – előbbiről számos negatív véleményt lehetett hallani az utóbbi időben. Ilyenek például: jogosulatlan betétgyűjtés, pénzmosás, illegális cikkek kereskedelme.
  • A blockchain-technológiában való bizalom hiánya itthon is jellemző. Nem támogatja az üzleti elterjedést a technológia hiányos ismerete sem – egyelőre kevés blockchain-szakértő, -fejlesztő van Magyarországon.
  • Itthon még nem indult konkrét, blockchain-alapú projekt, illetve felhasználás, amely úttörő szerepet vállalna.
  • A szabályozók foglalkoznak már a blockchainnel, azonban még nem történtek konkrét szabályozói lépések, amelyek megadnák a széles körű üzleti felhasználás jogszabályi hátterét.

A blockchain legnagyobb előnyeit közös iparági platformokon keresztül fejlesztik és nyújtják majd, de ez csak akkor lehetséges, ha az adott iparágba tartozó cégek – a versenytársakat is beleértve – közös szabványokban állapodnak meg és együttműködnek.

A blockchain-technológiával csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem foglalkozó válaszadók egyharmada az elmaradás okaként a költségeket (31%), az indulással kapcsolatos bizonytalanságot (24%), valamint az irányítási problémákat (14%) nevezte meg.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek