Még mindig fejnehéz az ország

2016. november 25. péntek - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai cégstruktúra eddig is fővároscentrikus volt, a cégalapítások alapján pedig továbbra sincs veszélyben Budapest szerepe. A tendencián a vidékre irányuló EU-s pénzek sem sokat segítettek.

„Már a cégek számát tekintve is egyre inkább fejnehéznek látszik Magyarország. Jelenleg is Budapesten található a hazai cégek 41 százaléka, de az új alapítású cégek tekintetében 46 százaléknál jár az arány” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Az EU felzárkóztatási irányelvei alapján az uniós átlagnál fejletlenebb régiókat kiemelt támogatás fókusz illeti meg. Mivel idehaza Közép-Magyarországot leszámítva minden régió az uniós átlag alatti fejlettségű, ezért az EU-s támogatások jelentős részben vidéken landolnak, de a cégalapítási számokon ez kevéssé látszik. (A cégalapítással szemben az egyéni vállalkozási forma egyre népszerűbb!)

opten

Az idei évben becslések szerint 23 ezer céget alapítottak a hazai vállalkozók, ebből több mint 10 ezret Budapesten, ezzel Budapest szerepe tovább erősödött. „Vélhetően a magasabb jövedelmi viszonyok a lakosság és a vállalkozók is egyre szélesebb rétegét vonzzák a főváros környékére, továbbá Magyarország viszonylag kis mérete is a központi erősödés irányába hat. Budapesten az egy lakosra jutó cégalapítás több mint háromszoros az ország többi részéhez képest” – mondja az Opten szakértője. Érdekes módon Budapesten kívül még Nógrád megye mutat kiemeltebb cégalapítási tendenciát, de a megyének van is mit behoznia, hiszen a nógrádi cégek száma a teljes hazai cégbázis egy százalékát sem érik el jelenleg.

A cégalapítási számoknál ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a hazai cégek várható élettartama nem túl magas. Bár a felszámolási arányok javulóban vannak a néhány évvel ezelőtti értékekhez képest, a magas cégalapítási számok mellett mindig meg kell említeni a cégtörlések magas számát is. Sajnos Magyarországon a cégalapítás nem feltétlen jelent örömhírt mindenkinek, és a cégalapítások nincsenek egyenes arányban a gazdasági teljesítménnyel.

Egyre átláthatatlanabb, ki, kivel van
Bár a cégek száma évek óta csökken, a megmaradó cégek kapcsolatrendszere egyre összetettebb lesz. Az új alapítású cégek 80 százaléka korábbi cégekhez köthető – derült ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.