Még mindig baj van az apróbetűvel

2019. január 17. csütörtök - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Citromleveket ellenőriztek a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A citromlevek élelmiszer-minőségi és biztonsági szempontból megfeleltek, de több esetben jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.

Tizenhárom – köztük öt biominősítésű és hét sűrítményből készült – 100 százalékos citromlé komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai. A szakemberek laboratóriumban vizsgálták a citromsav-, a kén-dioxid, valamint a C-vitamin tartalmat, de mérték a pH-t, a tartósítószerek jelenlétét és a növényvédőszer-maradványokat is. Megnyugtató, hogy élelmiszer-minőségi és biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Nébih felügyelői ellenőrizték a termékspecifikációkat, és a jelölések vizsgálata sem maradhatott el.

Utóbbi során számos hibát tártak fel a teszt során, mint például az élelmiszercímke szövegére vonatkozó minimális betűméret be nem tartását.

A szakemberek kifogásolták továbbá a magyar nyelvű tápértékadatok feltüntetésének hiányát, az energiatartalmat, a tápértékadatok szabálytalan megjelenítését, a tárolási feltétel elmulasztását és annak helytelen jelölését is. Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége nem pontosan egyezett a termékspecifikációban megadott értékekkel.

A jelölési problémák miatt a 13 termékből 8-nál indult hatósági eljárás. A Nébih az élelmiszer-vállalkozókat

„Topf Secret” – ha tudni akarja, mi van a fazékban
A német hatóságok szigorúan ellenőrzik ugyan az élelmiszer-biztonságot, de többnyire eltitkolják a vizsgálatok eredményeit. Civil szervezetek most kampányt indítottak a teljes nyilvánosságért. Tudja meg mindenki, ha valahol svábbogárra, szalmonellára, egérre találtak.

figyelmeztetésben részesíti, és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi a hibák javítására.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A citromlevek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki.

A tesztelt citromlevek közül a Limmi citromlé nyerte el a kóstolók tetszését. Második lett a Sweet Valley terméke, míg harmadikként a CBA „citromízesítő”-nek nevezett 100 százalékos citromlé terméke végzett.