Még jobban megéri a kata: 12 millióra nőne az áfamentesség

2017. november 07. kedd - 06:15 / PP/MTI
  •    

Tizenkét millió forint lehet a legkisebb vállalkozásoknál az alanyi áfamentesség felső összeghatára a katában, a kormány kezdeményezésére azonban még az Európai Uniónak is rá kell bólintania.

A kormány már meg is kezdte az egyeztetést az Európai Bizottsággal a kérdésben, az összeghatár ilyen mértékű emeléséhez ugyanis az Európai Unió engedélyére is szükség van.

Az idén egyszer már megkétszereződött a legkisebb vállalkozások adókedvezménye azzal, hogy az eddigi havi félmillió forint helyett már egymillió forintos bevételnél is lehet a kisadózók tételes adója alapján adózni, emellett kétmillió forinttal, évi 8 millió forintra emelte az alanyi mentesség határát az áfában. A két intézkedéssel a kisvállalkozások összességében több mint 24 milliárd forint közterhet spórolnak meg az idén – mondta az intézkedés kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

euró köteget számol

Kép:Fotolia

A tárcavezető szerint több mint 605 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget az, ha az alanyi áfamentesség jelenlegi 8 millió forintos felső határa 12 millió forintra nő. Az összeg megegyezik a kata bevételi határával, amellyel az unióban is példaértékű lehet a magyarországi kisvállalkozók minimális adó-adminisztrációja. Amennyiben ugyanis Brüsszel támogatja, a jövőben az évi 12 millió forintnál kisebb bevételt elérő vállalkozások mindössze évi egyetlen nyilatkozattal letudhatják bevallási, nyilvántartási kötelezettségüket.

Tekintettel arra, hogy Magyarország csatlakozási szerződésében az alanyi áfamentesség maximális értékhatárát 8,8 millió forintban rögzítették, a kormány ennek emeléséről szóló derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak.

KATA sem örök
Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény alapján az egyéni vállalkozó tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. Ennek bejelentésére az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek