Még hatályba sem lépett a Ptk., de már módosítgatják

2014. január 10. péntek - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

Csak márciusban lép hatályba az új polgári törvénykönyv, azonban egy a végrehajtásáról december utolsó napjaiban született „salátatörvény” máris kilenc oldalon keresztül módosítja. A jogalkotást jellemző kapkodás nem véletlen: 2013-ban minden eddiginél több törvényt és rendeletet fogadott el az Országgyűlés.

Elveszünk a módosítások dzsungelében – Kép: Pixabay

Az új Ptk. hatalmas változásokat hoz a magyar jogrendszerben. Az ilyen jelentőségű jogszabályok esetén szokásos, hogy külön jogszabályokkal intézkednek a hatálybalépésről. A hatályba léptető és átmeneti rendelkezéseket tartalmazó törvény 177. sorszám alatt november elején jelent meg. Az már azonban nem a szokásos ügymenet része, hogy ezt követően még három törvény, a 206., a 213., végül a december 30-i 252. is módosított összesen 191 jogszabályt – valamennyit a Ptk.-ra hivatkozva.

Az év utolsó törvénye kilenc oldalon át módosítja magát a még hatályba sem lépett új polgári törvénykönyvet, illetve az alig egy hónappal korábban megjelent „igazi” hatályba léptető törvényt (a Ptké.-t). Ezek a módosítások nem is kevés ponton érintik az új jogszabályt, hiszen a változások az új Ptk. összesen 112 bekezdését vagy pontját érintik, megváltoztatva vagy hatályon kívül helyezve az egyes pontok szövegét.

(Az új Ptk. a kft.-k életét is alapvetően befolyásolja, lehet újra ügyvédhez rohanni.)

2013-ban a magyar jogalkotás minden létező rekordot megdöntött, a Magyar Közlöny a 88 996. oldalon, a 252-es számú törvénynél ért véget. „Már 2011-ben szenzáció volt, amikor az egy éven belül elfogadott törvények száma átlépte a kétszázat. Akkor sokan gondolták, hogy egyszeri jelenségről van szó, és a jogalkotási láz idővel, a jogrendszer gyökeres átalakítása után csillapodik” – mondja Ződi Zsolt, az Opten szakmai igazgatója. Az elmúlt két év azonban nem igazolta ezeket a várakozásokat, hiszen 2012-ben a jogszabályok száma tovább nőtt, majd 2013-ban minden eddigi rekordot megdöntött.

Így változtatja meg a cégek életét a Ptk.
Számos ponton módosítja a társaságok belső finanszírozására vonatkozó szabályozást a 2014. március 15-én hatályba lépő új polgári törvénykönyv. A korlátolt felelősségű társaságokat érintő talán legjelentősebb változás, hogy a kft. törzstőkéjének kötelező minimuma a jelenlegi ötszázezer forint helyett ismét hárommillió forint lesz. Emellett módosulnak a törzsbetétek mértékére, illetve a pótbefizetésre vonatkozó szabályok is.

A törvényeken belül folyamatosan nő azoknak a száma, amelyek nem egy, hanem egy adott terület több – olykor több tucat vagy több száz – normáját módosítják, és ezzel növelik a hibalehetőségek számát. Ezeknek a „salátatörvénynek” nevezett jogszabályoknak a száma 2013-ban 75-ről 95-re nőtt. Ez azt jelenti, hogy az ilyen törvényeknek az új törvényeken belüli aránya is folyamatosan növekszik.

Drasztikus növekedést mutat, 2013-ban átlépte az 500-at a kormányrendeletek száma is: a december 31-én megjelent Magyar Közlönyben 565-ös sorszámmal találjuk az utolsót. Ez majdnem 40 százalékos növekedés 2012-höz képest. A rendeletek számbeli növekedése szükségszerű következménye az új törvények szaporodásának, hiszen jelentős részük azok végrehajtásáról szól.

„Ezek a számok nemcsak a jogalkotóknak okozhatnak nehézséget, de szinte megoldhatatlan helyzet elé állítják a jogalkalmazókat is – figyelmeztet Ződi –, hiszen jelentős részük, több mint 600 jogszabály január 1-jén már hatályba is lépett.” (Ha a könyvelőjét látogatja meg, ezekre a január elsejével életbe lépett változásokra ügyeljen!)

A határon is átnyúlik az új Ptk.
A több országot érintő vállalatfelvásárlási, finanszírozási ügyletekre is hatással lesz a új Ptk. hatályba lépése. E tranzakciókban fontos szerepe van a társaságok által nyújtott biztosítéki lehetőségeknek, az e területhez kapcsolódó szabályozásnak, a törvényváltozás miatt komoly változásokra kell felkészülniük a finanszírozóknak és a cégeknek egyaránt.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek