Még évekig adómentes egy ritkán használt cafeteriaelem

2014. december 18. csütörtök - 06:04 / piacesprofit.hu
  •    

A béren kívüli juttatások ritkábban emlegetett elemét, az úgynevezett whole life vállalati életbiztosításokat is érintik az adóváltozások: 2018-tól ezek a konstrukciók is adókötelessé válnak.

Kép: Pixabay

Bár az adószabályok a következő években még tovább változhatnak, egyelőre a munkaadók ezzel a konstrukcióval kedvezőbb feltételekkel juttathatnak egy adott összeget a munkavállalóknak, mintha ugyanazt az összeget bérként fizetnék ki. A három évre adómentességet élvező biztosítások további pozitív hozadékaként segíthetnek abban, hogy a kulcsembereik elutasítsanak egy – jobbnak látszó –állásajánlatot.

Az adótörvény módosításokról szóló összefoglalónkat itt olvashatja!

„Az elmúlt hetekben újból reflektorfénybe kerültek a béren kívüli juttatások, mégpedig az adóváltozások miatt. Az új szabályok több ponton megváltoztatták a cafeteria rendszer számos elemét, és érintik azokat a megtakarítási célú életbiztosításokat is, amelyekről – bár béren kívüli juttatásként adhatóak – kevesebb szó esik, mint például az étkezési utalványokról” – hívja fel a figyelmet Biczi Orsolya, a Budapest Prime ügyvezető igazgatója.

Az új szabályok

A módosított szabályok szerint a vállalati, határozatlan tartamra szóló életbiztosításokat 2018-ig adómentesen adhatják a cégek, akkortól azonban adókötelessé válnak, s 51,17 százalékos adó terheli majd őket. Ez egységesítést jelent: a megtakarítási céllal kötött életbiztosítások valamennyi típusa bekerül majd az adóztatott juttatások körébe.  Ugyanakkor persze 2018-ig életbe léphetnek olyan szabályok, amelyek módosítják a jelenleg várható adóterhelést. Egyelőre annyi biztos, hogy a határozatlan időtartamra szóló életbiztosítások három évig adómentesek maradnak, illetve, hogy a jelenlegi szabályok szerint 2018 után, a konstrukciót majdan terhelő adó ellenére is kedvezőbb feltételeket kínál majd, mintha a vállalat bérként fizetné ki az adott összeget számukra. „A konstrukció elsősorban azok számára jelent kedvező lehetőséget, akik hosszú távon szeretnének takarékoskodni” – emelte ki Biczi Orsolya. Hozzátette: a kockázati életbiztosításoknál marad az eddigi kedvezmény, azaz a minimálbér 30 százalékáig adómentességet élveznek.

Hogyan sakkozzunk a cafeteriaelemekkel jövőre?
Az eredeti javaslathoz képest a napokban megszavazott adótörvény módosító csomag alacsonyabb közteheremelést tartalmaz a cafeteria elemek tekintetében. Végül a magasabb adóteher nem fog jövőre életbe lépni a népszerűnek tekinthető béren kívüli juttatások vonatkozásában, azonban több korlátra kell majd figyelemmel lennünk.

Kulcsemberek, maradjatok!

A vállalati életbiztosítás speciális konstrukció. Bár gyakran választható elem azoknál a cégeknél, ahol működik a béren kívüli juttatások szisztémája, a szerződések többsége még ott sem a dolgozók által kiválasztott cafeteriaelemként funkcionál. “Jóval több vállalati életbiztosítás jön létre a vállalat által sokra értékelt kulcsemberek részére” – közölte a Biczi Orsolya, a Budapest Prime vezetője. Sok cégnél az a gyakorlat, hogy a kulcsemberek megtartása érdekében megállapodnak velük, hogy a vállalati életbiztosítási konstrukcióval megtakarítható összeg egy az egyben a munkavállalóé lesz, ha egy meghatározott ideig – jellemzően 10 évig – a dolgozó a vállalatnál marad. Ha mégis hamarabb távozik, akkor elesik ettől a megtakarítástól, tehát komoly összeget bukhat. “Másként nézve a kérdést: a határozatlan tartamra szóló életbiztosítással jelentősen növelni lehet a kulcsfontosságú munkatársak árfolyamát. Azaz egy tekintélyes, akár milliós nagyságrendű hűségbónusz kifizetésére alkalmas lehet ez a megoldás” – tette hozzá Biczi Orsolya.

Növekvő érdeklődés

A hosszú távú megtakarításra kedvező lehetőséget nyújtó céges életbiztosítással, 10 éves megtakarítási időszak után akár több milliós összeg is összegyűjthető a kedvezményezett számára. Az éves megtakarítás összegének ugyanis nincs felső határa. Az éves megtakarítás összegének ugyanis nincs felső határa. A whole life vállalati életbiztosítások iránti érdeklődés az utóbbi hónapokban némileg emelkedett, ami érthető, hiszen ma az egyik legoptimálisabb eszköz arra, hogy  egy cég a kulcsembereit hosszú távon ezzel a béren kívüli juttatással tegye elkötelezettebbé, lojálisabbá a vállalat iránt. A vállalati életbiztosítás szerepe felértékelődhet a jövőben, mivel a cégeknek egyre jobban kell figyelniük arra, hogy a nehezen pótolható szakembereiket ne csábítsák el más cégek.

Rezsicsökkentésre megy a cafeteria
Lassan a kisebb cégek sem engedhetik meg maguknak, hogy mereven elzárkózzanak a juttatások elől, amennyiben szeretnék minőségi, esetleg multinacionális nagyvállalatnál tapasztalatot szerzett tagokkal bővíteni a csapatukat. A dolgozók vándorlásával egyre több álláskeresési interjún merül fel a kérdés, hogy adott cégnél van-e cafeteria, és ha igen, milyen juttatások közül választhatnak a dolgozók.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek