Még egy hónapot kaptak a gazdák

2015. június 01. hétfő - 08:01 / piacesprofit.hu
  •    

Május 31-éről június 30-ára módosította a földművelésügyi miniszter azt a határidőt, ameddig igényelni lehet a támogatást a mezőgazdasági biztosítás díjához, az erről szóló rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Kép: SXC

A szabály úgy szól, hogy a biztosítási ajánlat aláírását követő öt napon belül kell igényelni a támogatást, de a végső határidő – az új előírás szerint – június 30. A végső határidő jogvesztő, aki kicsúszik, az elveszíti a támogatást erre az évre. Amíg korábban az egységes támogatási kérelemben szerepelt a biztosítási támogatás is, addig idéntől ez utóbbit külön lapon kell igényelni.

Míg az előző három évben az egységes kérelem megújításával egyidejűleg kellett rendelkezni az adott évi növénybiztosításokhoz kapcsolódó támogatási igényekről, ezt most külön igénylőlapon kell megtenni. Az igénylőlap mellé ugyanakkor az összes érintett biztosítási ajánlat másolatát csatolni kell, az így összeálló csomagot pedig az aláírástól számított 5 napon belül, de legkésőbb június 30-án postázni kell a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé.

Korábban érkezik a visszatérítés

Ráadásul az idei keret – mely kivételesen nem EU-s forrásból, hanem tisztán a hazai költségvetésből származik – csupán 3 milliárd forint, amely közel tíz százalékkal kevesebb a tavalyi összegnél. Így nagy esély van rá, hogy még visszafogottabb érdeklődés mellett sem tudják majd az összes igényt maradéktalanul kielégíteni.

További fontos változás, hogy idén a teljes éves díjat egy hónappal korábban, már szeptember 30-áig rendezni kell. Ennek fejében ugyanakkor a visszatérítést már az idén a gazdák számlájára utalják, ami jelentős könnyebbség ahhoz képest, hogy az előző években erre gyakran csak a következő év tavaszán került sor, jelentős többletfinanszírozási terheket okozva az érintett gazdálkodóknak.

Üvegházzal is bekerülhetünk az agrárkár-enyhítési rendszerbe
A 2015. kárenyhítési évtől már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is tagjai lehetnek a 2012-ben megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek. Erre a termelői körre is ugyanazon – Európai Bizottság által engedélyezett – szabályok vonatkoznak, mint az agrárkár-enyhítésben régebb óta részt vevő gazdákra.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek