Még egy évig Ügyfélkapu

2018. január 17. szerda - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a gazdálkodó szervezeteknek, a jogszabály 2018-ra átmeneti időszakot vezetett be, a cégek jövőre is a képviselőik Ügyfélkapus tárhelyén keresztül kommunikálhatnak az adóhatósággal - közölte korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A vállalkozások adóügyeiket továbbra is a lehető legkényelmesebben, elektronikusan intézhetik. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás az adóügyek intézésében, és 2018-tól a cégek is használhatják még az Ügyfélkaput, méghozzá december 31-ig.

Így az Ügyfélkapu 2018. január 1-jétől további egy évig maradhat a gazdálkodó szervezetek és az Adóhatóság közötti elektronikus kommunikációs felület. Más hatóságokkal történő kommunikáció azonban a Cégkapun keresztül lesz biztosított a gazdálkodó szervezetek számára, így az új felületen történő regisztráció mindenképp kötelező. (Itt megmutatjuk, hogyan csinálja!)

Kép: freestock

Kép: freestock

A Cégkapu alkalmazásának kötelezettsége kizárólag a belföldi székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezeteket terheli, az áfa regisztrációval rendelkező társaságok továbbra is az Ügyfélkapun keresztül kommunikálhatnak a hatóságokkal.

A cégek 2017. augusztus 30-ig voltak kötelesek regisztrálni a Cégkapu felületén. A Cégkapu szolgáltatása 2017. december 28-án indul el, de kötelezően csak 2018. január 1-jétől kell használnia a cégeknek.

Kinek, mikor és hogyan kell elvégezni?
2018. január 1-jétől indult az úgynevezett cégkapu szolgáltatás, amely a már jól ismert ügyfélkapu vállalkozásoknak szóló változata lesz. Az új rendszer a gazdálkodó szervezetek és az állam közvetlen, elektronikus kommunikációjának biztosítása érdekében jön létre. Mindez azért bír nagy jelentőséggel, mert a jövő évtől a gazdálkodó szervezeteknek elektronikus úton kell kapcsolatot tartaniuk az állammal. Tehát érintettek már csak a cégkapun keresztül küldhetnek majd hivatalos ügyekben dokumentumokat, és a hatóságok is ezen keresztül kommunikálnak majd a céggel. Az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségnek a cégjegyzék adatai között is meg kell jelennie!
Adózás
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor