Még 200 milliárd az olcsó hitelből

2016. november 28. hétfő - 12:11 / piacesprofit.hu
 •    

Újabb esélyhez jutottak azok a cégek, amelyeknek eddig még nem sikerült a fix 2,5 százalékos kamatozás mellett elérhető Növekedési Hitelhez jutni. A vállalkozók körében legnépszerűbb hitel szerződéses határidejét 2017. március végére tolták ki, ráadásként a forintban elérhető keretet is több tízmilliárd forinttal megnövelték.

A Monetáris Tanács a Növekedési Hitelprogram harmadik, kivezető szakaszában a hitelszerződések kis- és középvállalkozásokkal (kkv) történő megkötésére vonatkozó határidő 2017. március 31-ig történő kitolásáról döntött, ezt követően a programot lezárják.

Ha a hiteligényt most elindítják a vállalkozások, még kényelmesen meg tudják kötni a hitelszerződést időben.  

A Növekedési Hitelhez való hozzájutást az elmúlt időszakban nemcsak az év végi szerződéses határidő nehezítette, hanem a bankoknál forintban már csak korlátozottan rendelkezésre álló NHP-keret is.

Az MNB mostani döntése nemcsak a szűkös határidő problémáját oldotta meg, hanem a forint forrás szűkösségét is azzal, hogy

 • a hitelszerződés határidejét december 30-áról 2017. március 31-ére tolta ki (változatlan 2018. június 29-el lezáruló lehívási időszak mellett),
 • a programban devizában rendelkezésre álló, de még fel nem használt összegeket a bankok akár forintban is felhasználhatják, mely ~200 Mrd forinttal megnöveli ezzel a bankoknál forintban elérhető támogatott hitelkeretet.
mi vár ránk az idén

Kép: Pixabay

Fontos tudni, hogy a növekedési hitel területi korlátozás nélkül, azaz Budapesten és a tágabb Közép-Magyarország régióban aktív vállalkozások és cégek számára is elérhető.

Ha cége már a hiteligénylés folyamatában van, most fellélegezhet. Nem kell amiatt aggódni, hogy az esetlegesen elhúzódó engedélyezési folyamat miatt kicsúszik a szerződéskötés az év végi határidőből.

Ha még csak tervezi a beruházást cégével, és a hiteligénylést még nem indította el, most még megteheti. A hátralévő idő elegendő ahhoz – még a karácsonyi időszakot is beleszámítva –, hogy március végéig létrejöjjön a hitelszerződés.

Első és legfontosabb, hogy ellenőrizze: vállalkozása alkalmas-e a Növekedési Hitel felvételére. A Bankmonitor kalkulátora segítségével ezt itt meg is teheti:

Mire lehet a Növekedési Hitelt felhasználni?

A program keretében gyakorlatilag minden olyan beruházási cél megvalósítható, amely egy vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja:

 • vásárolhat új vagy használt gépeket, berendezéseket
 • már meglévő vagy bérelt gépeit, berendezéseit átalakíthatja, korszerűsítheti, kapacitását növelheti
 • felhasználhatja más társaság 10 százaléknál nagyobb mértékű részesedésének megvásárlására
 • ipari és kereskedelmi ingatlan (iroda, telephely) vásárlására, felújítására, korszerűsítésére, bővítésére
 • lakóingatlan vagy üdülő vásárlására, építésére, bővítésére, felújítására, illetve átalakítására, abban az esetben:
  • ha az ingatlan idegenforgalmi hasznosítású (szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely)
  • ha a megépített ingatlan bérbeadási célú (és legalább 5 lakásból áll, és energiatakarékosnak minősül)
 • vásárolhatunk haszongépjárművet
  • személygépkocsit abban az esetben, ha a hiteligénylő társaság fő tevékenysége a személyszállítás
Már nem is olyan előnyös a 2,5 százalékos MNB-hitel
Bár az elemzők azt mondják, nem lett volna növekedés a kkv-beruházásokban a Növekedési Hitelprogram nélkül, mostanra szakértőnk úgy látja, akad versenytársa is. Megmutatjuk, melyik hitelt mire érdemes felvenni!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek