Matthew megemelte az olajárat

2016. október 06. csütörtök - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Megjött az első komolyabb hurrikán, a Matthew. Számos terminált és finomítót érint, így 33 millió hordó tárolókapacitás eshet ki egy időre, ami átmenetileg megemelheti az olaj árat, de azt gondoljuk, hogy a termelés valószínűleg ugyanúgy folytatódik, mint korábban.

idén komoly csapás érheti a világ gabonatermelését

Kép: Pixabay

A hurrikán olajár-emelő hatása limitált lehet, miközben a termék árakban annál inkább megjelenhet ez a hatás. Ugyanakkor az, hogy 3 millió hordóval csökkentek a készletek, miközben 1 millió hordós emelkedést vártak, már inkább árfelhajtó hatású. Így az amerikai könnyűolaj árfolyama nem véletlenül ostromolja az 50 dollár körüli szintet, de az év további részében a várhatóan növekvő kínálat miatt nem árt inkább a csökkenésre felkészülnünk. Ráadásul a hurrikán szezon is véget ér néhány hét múlva.

Amerikában a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (ISM non-manufacturing) hatalmasat ugrott, mert a megrendelés állományok nagyot nőttek az elmúlt hónap során. Így volt is öröm az USA-ban és a világban is. Ugyanis a piacok azokat a jeleket várják már egy ideje, amik alátámasszák az év végére várt fellendülést. Ez pedig erős jelzés!

Ugyan a DAX indexre csak pici a direkt, de annál nagyobb az indirekt hatása annak a hírnek, hogy a Deutsche Banknak már nem is 5,4 vagy 14 millió, hanem úgy tűnik, hogy csak 2-3 millió dollár bírságot kell fizetnie. Szerintünk 1 eurót is emelkedhetne a hírre a papír (nyitás előtt 30 cent). Ma összességében emelkedést várunk mind a DAX, mind BUX indexben – vélekedtek reggeli elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

USA

Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon, mérsékelt emelkedéssel zártak a piacok (Dow Jones 0,62%, S&P500 0,43%, Nasdaq 0,5%). A tegnap érkezett ADP munkaerőpiaci adat enyhén gyengébb lett a várakozásoknál. A munkahelyek száma az előző havi 177 ezer után 154 ezerrel nőtt szeptemberben, alulmúlva a 165 ezres piaci várakozást. Az ISM szolgáltatóipari index 57,1 pontos szeptemberi értéke jókora meglepetést okozott az az előző havi 51,9 pont után, ráadásul a piac csak stagnálást várt. A Markit által publikált beszerzési menedzser index 52,3 pontos értéke is némileg jobb a várt 51,9 pontnál. A kedvező adatok fényében izgalmas lesz a pénteki munkaerőpiaci adat, mert erős számok tovább növelnék a kamatemelés valószínűségét.

A Fed alelnöke, Stanley Fischer tegnap arról beszélt, hogy a központi bankok világszerte alacsony kamatokkal szembesülnek, amelyek tükrözik a „mélyen gyökerező” problémákat, és a gazdaságok így könnyebben sebezhetők. Az ultra alacsony kamatlábakra nincs, de hatékony monetáris és fiskális lépésekre szükség van a gyorsabb növekedés előmozdításához.

A Twitter árfolyama közel 6%-kal emelkedett a felvásárlással kapcsolatos pletykákra, majd a zárás utáni kereskedésben 9%-ot veszített értékéből, miután egy internetes oldal arról számolt be, hogy a Google nem tervez felvásárlási ajánlatot adni. A Netflix közel 4%-ot emelkedett, a spekulációk szerint a Walt Disney továbbra is felvásárlási célpontként tekint a társaságra.

Európa

Enyhe negatív hangulat uralta tegnap az európai tőzsdéket. A DAX és a CAC40 0,3%-ot csökkent, a FTSE100 pedig 0,6%-ot esett. Az IMF kimondottan negatív véleményt publikált a nyugat-európai és amerikai bankokkal kapcsolatban. AZ IMF szerint a fő probléma most nem a bankok tőkehelyzete, hanem a gyenge jövedelemtermelő képességük. A problémát egyébként már maguk a bankok is felismerték, több nyugat-európai bank a múlt hetekben jelentett be jelentős létszámleépítéseket a jövedelemtermelő képesség visszaállítása érdekében. Az IMF szerint az európai bankok harmada és az amerikaiak negyede küzd komoly problémákkal.

A Fitch álláspontja szerint a cseh árfolyamküszöb és annak esetleges eltörlése nem lenne hatással az ország jelenlegi stabil A+ hitelbesorolására. A cseh jegybank kommunikációja szerint az árfolyamküszöböt 2017 második negyedévéig készül fenntartani. Az EKB ma publikálja legutóbbi, szeptemberi kamatdöntő ülésének beszámolóját. Ez főleg az eszközvásárlási program miatt lehet izgalmas, hogy a jegybankárok hogyan ítélik meg az eszközvásárlási programot, mennyire érzik szükségét a program finomhangolásának.

Olaj, arany

A WTI típusú kőolaj árfolyama csaknem 50 dollárra emelkedett tegnap. Az amerikai készletadatok meglepetésszerű csökkenést mutattak. Ráadásul a közelgő Matthew hurrikán okozhat némi zavart az olaj piacán, ugyanis több nagy kapacitású terminált is le kell zárni a vihar miatt, vagyis ezeken a pontokon nem lehet majd olajat beszállítani Amerikába. Az arany árfolyama tovább csökkent, 1265 dolláron kereskedtek egy uncia nemesfémmel. Továbbra is az EKB eszközvásárlási programjával kapcsolatos hírek tolják lefelé az arany árfolyamát.

Devizák

Egész nap látványosan erősödött a forint az euróval szemben, a régióban felülteljesítő volt a hazai fizetőeszköz. A kitartó erősödésnek köszönhetően elesett a másfél héttel ezelőtti 305,3-as lokális mélypont és 304,5-nél zárta a kereskedést az EUR/HUF devizapár. 2015 májusa óta nem látott szintre esett az árfolyam.

Az EUR/USD-ben tegnap már nem volt nagy mozgás, az árfolyam 1,12 környékén oldalazott, így továbbra is a szűkülő alakzaton belül mozog a kurzus. A hajnali kereskedésben némi dollárerősödés volt látható, az árfolyam 1,119-ig esett.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot emelkedett, a shanghai tőzsde pedig továbbra is zárva tart. A japán jen tovább gyengült a dollárral szemben, ez pedig ismét támogatta a japán részvénypiac emelkedését. Emellett az emelkedő olajár is pozitívan hatott az energetikai cégek árfolyamára. Az Elliot Management, mint aktivista befektető a Samsung feldarabolását javasolja. Szerintük ketté kéne választani a bonyolult felépítésű céget és létre kéne hozni egy holding céget illetve egy operációért felelős vállalatot. Ezzel a részvények 0,6%-át birtokló befektető szerint értéket lehetne teremteni a részvényesek számára.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”