Matolcsytól Oszkóig a magyar pénzügyi rendszerről

2011. december 12. hétfő - 10:20 / Sajtóközlemény
  •    

Hagyományait megőrizve, de megújult formában, több mint 600 oldalon ad átfogó áttekintést az egyre mélyülő válság hatására is formálódó, átalakuló magyar pénzügyi intézményrendszerről a Magyar Pénzügyi Almanach XXI. évfolyama. Az idei kötetet - a tavalyihoz hasonlóan - a Magyar Közgazdasági Társasággal közösen szervezett konferencián mutatta be a TAS Kiadó csütörtökön Budapesten.

 

Kép:sxc
Kép:sxc

A kiadványt bevezető 120 oldalnyi tanulmányfejezetben a magyar gazdaság és a hazai pénzügyi szektorok helyzetét vizsgáló írások mellett helyet kapnak a gazdaságpolitikával és a költségvetési politikával foglalkozó elemzések is. A 30 tanulmányszerző között szerepel – a teljesség igénye nélkül – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Járai Zsigmond volt jegybankelnök, korábbi pénzügyminiszter, a Költségvetési Tanács elnöke, László Csaba és Oszkó Péter volt pénzügy­miniszterek, Simor András jegybankelnök, Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök, Szász Károly PSZÁF-elnök, Vida Ildikó NAV-elnök, Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, valamint Domokos László jelenlegi és Kovács Árpád korábbi ÁSZ-elnökök. A kötetet írásával gazdagította Vértes András, a GKI elnöke, Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, Mellár Tamás, a Pécsi Tudo­mányegyetem tanára, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, vala­mint számos szakmai szerve­zet és szövetség elnöke, főtitkára.

A magyarországi jegybanktörvénnyel egyidős, idén húszéves Almanach 2011-ben is igyekezett valamennyi regisztrált piaci szereplő adatait közreadni, így az intézmények egy része komplett fejezetekben (bank, biztosító, pénztár, tőkepiac) jelenik meg, míg egyes szakterületek szereplőinél a szövetségek nyilvántartásaira támaszkodik a kiadvány. Az Almanach az idei kötettel együtt immár 86 magyar és angol nyelvű kötetben, összesen több mint 75 ezer oldalon, egységes szer­kezetben tekintette és tekinti át a hazánkban működő pénzügyi szervezetek történetét, tevékeny­gégét, stratégiai elképzeléseit, a társaságok pénzügyi adatait és vezető testületeinek összetételét. A Magyar Pénzügyi Almanach éppen ezért ma már kordokumentum.

A magyar nyelvű, nyomtatott kiadványban helyet kapott az Almanach CD-melléklete, amely böngészhető formában tartalmazza a kötet teljes magyar és angol nyelvű anyagát.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor