Mától megváltozott az EKÁER

2015. június 01. hétfő - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

Június elsejétől megint módosult az EKÁER rendelet, megváltozik a gazdálkodók bejelentési kötelezettsége, amelyre érdemes figyelemmel lenni, ha valaki a mulasztási bírságot el kívánja kerülni és a kezelőfelület is átalakul.

Az 5/2015-ös NGM rendelet 15. § (4)–(6) bekezdése 2015. június 1-jén lépett hatályba. A módosítást életbelépésétől a korábbi, felrakodási illetve kirakodási címenként történő számkérés helyett bizonyos esetekben elegendő lesz egyetlen EKÁER számot kérni, ha egy gépjárművel feladó több felrakodási címéről vagy egy címzett több kirakodási (átvételi) címére történik a közúti fuvarozás – közölte a Nemzeti Adó- ás Vámhivatal (NAV).

Az EKAER szabályai áprilisban ismét módosultak, többek között bevezetésre került az egyszerűsített bejelentés lehetősége is, erről és a többi módosításról itt olvashat részletesebben!

Így ha az Európai Unió más tagállamából magyarországi átvételi helyre közúton szállítanak árut, kizárólag az utolsó felrakodási címet kell bejelenteni, ugyanakkor, ha belföldről belföldre vagy más EU tagországba szállítanak, valamennyi felrakodási címet be kell jelenteni az EKÁER-be.

Amennyiben az Európai Unió más tagállamában található a kirakodási cím, elegendő az első átvételi helyet bejelenteni, de ha az EU más tagállamából vagy belföldről szállítanak közúton, belföldre, úgy valamennyi kirakodási címet be kell jelenteni.

Óvatosan a garanciaként nyújtott EKÁER biztosítékkal!
Az az adózó, aki nem felel meg az EKAER rendszerben a kockázati biztosítékhoz kapcsolódó mentességi feltételeknek, és úgy dönt, hogy a kockázatos termékkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenysége miatti kockázati biztosítékadási kötelezettségét garancia formájában nyújtja, számos buktatóval kell szembesülnie e kötelezettsége teljesítése során.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek