Marad a magas adó a kommersz szeszeken

2013. május 03. péntek - 17:05 / kfarkas
  •    

Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt. A kormány álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar jogszabályhely teljes mértékben megfelel a közösségi jognak.

Marad a magasabb adóteher – kép: SXC

Az Európai Bizottság 2013. április 26-án kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az alkoholtermékek jövedéki adójával összefüggésben. A testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különböző adókulcsot az etil-alkoholból készült termékekre, hiszen az Európai Unió a minimum adószint meghatározása mellett csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetővé. A magyar kormány álláspontja szerint azonban komoly egészségügyi kockázatot jelent az alkohol-fogyasztás, ezen belül kiemelten a finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett „kommersz” szeszes italok nagy mennyiségű fogyasztása – áll a kormány közleményében.

Az intézkedés szükségességét indokolta, hogy a „kommersz” szeszes italok előállítási költsége csak töredéke a tiszta növényi párlatok előállítási költségének, így kiskereskedelmi áruk is kedvezőbb. Ez a körülmény a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat a „kommersz” szeszes italok nagyobb mértékű fogyasztása irányába befolyásolta, az alacsonyabb ár pedig a kereslet-növekedés irányába hatott.

A differenciált adómérték bevezetése a „kommersz” italok esetében a fokozott egészségügyi kockázatára való tekintettel az egész társadalom érdeke. Az új szabályozás az olcsó, mesterséges aromák felhasználásával készült szeszes italok árát növeli, ezáltal csökkentve a lakosság etil-alkohol fogyasztását. Az uniós jog is különbséget tesz minőségi alapon az egyes alkoholfajták között, így az etil-alkoholok magyarországi eltérő adómértéke sem ütközhet uniós jogba. A fentiekre tekintettel Magyarország kész arra, hogy szükség esetén álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Új szabály a vendéglátásban – életszerűbb lett a törvény
A jövőben 2 liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból lehet választékonként öt-öt, a 2 literes vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékből és borból pedig választékonként legfeljebb egy-egy bontott palackot tartani. Egy szakmai problémaörökzöld enyhül az új jövedéki előírásoknak köszönhetően: április 8-án elfogadta az országgyűlés, április 18-án megjelent a Magyar Közlönyben, s azóta hatályba is lépett a jövedéki törvény módosítása. A jogszabály jelentősen enyhítette a „palackba zárt problémát”.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek