Már Svájcban sincs biztonságban a pénzünk a NAV-tól

2014. november 27. csütörtök - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Nincs többé svájci banktitok. Svájc az 52. állam, amely aláírta az automatikus információcserére vonatkozó multilaterális kompetens hatósági megállapodást. A magyar cégek számára amúgy is fogynak az offshore menedékek.

Kép: PP Archív

Mondhatni mérföldkőhöz érkezett a sokáig banki titkok megőrzéséről hírhedt Svájc, mivel 2014. november 19-én aláírta az OECD és G20 csoport által kidolgozott, automatikus információcserére vonatkozó multilaterális kompetens hatósági megállapodást (multilateral competent authority agreement – „MCAA”).  (Ne legyenek illúzióink: itthon minden negyedik cég érintett valamilyen adócsalásban, igaz, hogy a folyamatosan változó jogszabályoknak még azok sem tudnak megfelelni, akik akarnak.

Nemzetközi nyomásra már ugyan tett korábban lépéseket az alpesi ország a nyitás felé, legutóbb 2013. október 15-én, amikor aláírta az OECD multilaterális adóügyi együttműködési egyezményét, amely a most aláírt MCAA keretmegállapodás alapjaként szolgál – írta Fajcsák Gábor az RSM_DTM nemzetközi adószakértője legfrissebb blogbejegyzésében.

Ezzel Svájc az 52. állam, amely aláírta az MCAA-t. Az előző 51 ország 2014. október 29-én, Berlinben írta alá a megállapodást és túlnyomó többségük 2017. szeptemberében tervezi végrehajtani az első információcserét. Három ország (Albánia, Aruba, Ausztria) egy év haladékkal, 2018 szeptemberében tervezi ezt megtenni, ez utóbbi dátumot vállalta Svájc is.

Szakértőnk írását az egyezményről itt olvashatja!

A svájci parlamentnek még jóvá kell hagynia a svájci szövetségi pénzügyminisztérium döntését, illetve elképzelhető, hogy népszavazást is tartanak e kérdésben.

Az OECD erről szóló publikációja angol nyelven itt érhető el.

Már nem sokáig lehet bujkálni strómanok mögött
Több százmilliárd dollár lehet az az összeg, amit illegálisan olyan nemzetközi céghálózatokon, különleges adóstruktúrákon csatornáznak át, amelyek tényleges haszonhúzói ismeretlenek. A sokszor adócsalást, pénzmosást, korrupciót leplező struktúrák Magyarországon is komoly problémákat okoznak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek