Már Rómára figyel Európa

2016. november 29. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre inkább a hétvégi olasz népszavazásra figyelnek Európában. Van egy kis félelem, miközben a kormányfő, Renzi kincstári optimizmussal tekint a vasárnapi népszavazás elé.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ha elbukik a népszavazás, akkor sem változik semmi, Olaszország továbbra is egy nehezen kormányozható ország marad, ahol az elmúlt 71 évben 64 kormány volt, s még egy kormány sem töltötte ki a ciklusát. Persze ez baj, de a nagyobb bankok alapvetően megfelelően tőkésítettek. Néhány kisebb bankkal van probléma, amelyek viszont megfertőzhetik a nagyobb bankokat, s ezzel akár európai járványt is okozhatnak. Ez a félelem tárgya. Az alapállapot egyelőre az, hogy a népszavazáson az olaszok nemmel szavaznak. Ekkor valószínűleg fél éven belül választások lesznek, ahol az eurószkeptikusok előre törhetnek. Ugyanakkor nem számítunk olasz kilépésre az EMU-ból vagy az EU-ból, mert az olaszok többségükben szeretik az eurót, mint fizetőeszközt.

Ma reggel felröppent a hír, hogy egy orosz olajvállalat megvenné a MOL INA részesedést. Ugyan egy ilyen lépésnek a valószínűsége pici, mégis pozitív a hír, hiszen a MOL tárgyalási pozícióját javítja a horvát kormánnyal szemben. A mai napon az oldalazás a legvalószínűbb opció. A DAX a tegnapi esés után próbálkozhat egy kis emelkedéssel, de valószínűleg nem lesz számottevő. A BUX esetében sem számítunk számottevő elmozdulásra, de ne feledjük, korrekciós fázisban van.

USA

Hosszú emelkedés után kisebb korrekciót láthattunk tegnap a tengerentúlon, az S&P500 0,53%-kal, a Dow 0,28%-kal, míg a Nasdaq 0,56%-kal került lejjebb a kereskedés végére. A bankszektor mellett a kisebb piaci kapitalizációjú vállalatok korrigáltak a legnagyobb mértékben, amit jól mutatott, hogy a kisebb cégeket tömörítő Russel 2000 index 1,3%-ot esett 15 nap emelkedés után. A mai napon piacnyitás előtt teszik közzé a harmadik negyedéves amerikai GDP második becslését. Miután az első becslés megjelenése óta a fogyasztói kiadások mértékét felfele korrigálták, az elemzők 3%-os növekedést várnak, az előzőleg publikált 2,9% helyett évesített alapon.

A GDP adat mellett a vállalati profitok negyedéves alakulásáról is friss adatok látnak ma napvilágot az USA-ban. Az elmúlt 6 negyedévből 5-ben csökkentek a vállalati profitok éves alapon, azonban a pozitív gyorsjelentési szezon és az ismét növekvő amerikai gazdaság pozitív kilátásokat vetít előre. Szintén ma teszik közzé a Conference Board fogyasztói bizalmi indexét, ami hosszabb emelkedés után 5,5 ponttal 98,6-ra csökkent októberben. A Trump megválasztását is magában foglaló felmérésre az elemzői konszenzus 101 pont november hónapra.

Európa

Rossz hangulatban indult a kereskedés a nyugat-európai börzéken és a kereskedés végéig nem enyhült az eladói nyomás, így mínuszban zártak a börzék (FTSE100 -0,6%, DAX -1,09%, CAC40 -0,88%). Benoit Coeure, az EKB igazgatóságának tagja szerint komoly problémák lehetnek a görög adósság finanszírozásának fenntarthatóságával. Az euróövezeti pénzügyminiszterek december 5-én ülnek össze az ezzel kapcsolatos intézkedések megtárgyalására. Németországból novemberi fogyasztói árindex érkezik ma délután, délelőtt pedig egy fogyasztói bizalmi indexet publikálnak az eurózónából.

Olaj, arany

A WTI 46,6 dollár volt ma reggel, miután tegnap Oroszország jelezte, hogy nem vesz részt az OPEC bécsi csúcstalálkozóján. A hír negatív az olajra nézve, mivel a piac számított arra, hogy Oroszország is támogatja a megállapodást, legalább a mostani termelés befagyasztásával. Továbbra is tart a vita, hogy miként csökkentse az OPEC a jelenlegi termelést legalább 1,2 millió hordóval naponta. Szaúd- Arábia és a két ellenlábas, Irak és Irán között feszül a vita. A belső információk szerint Irán 3,975 millió hordós napi termelési plafont fogadna el, míg Szaúd-Arábia ragaszkodik ahhoz, hogy a mostani 3,71 millió hordón termeljen csak Irán.

Az arany 1.190 dollárig süllyedt, miután tegnap jelentős dollár erősödés volt a piacon. A piac Matteo Renzi olasz miniszterelnök lemondásától is tart, egy sikertelen olasz népszavazás fellendítheti az arany iránti keresletet. A decemberi Fed döntés is közeledik és többen erre spekulálnak. A piac szinte egyöntetűen kamatemelésre számít, ami csökkentheti az arany vonzerejét a piacon.

Devizák

A pénteki dollárgyengülés után a tegnapi kereskedés is hasonlóan indult, és napon belül 1,068-ig is felszúrt az árfolyam, de zárásra egy nagy fordulat érkezett és visszaesett 1,06 környékére az EUR/USD devizapár. Ezt pedig azt mutatja, hogy a dollár továbbra is jó formában van, és egyelőre még egy erőteljesebb korrekció sem tud kialakulni. A tegnapi fordulós gyertyát követően ma a dollár további erősödése várható.

Két hétig tartó oldalazás után a tegnapi kereskedésben sikerült az EUR/HUF devizapárnak áttörnie a 200 napos mozgóátlagot. Napon belül már 311,5-ig is felszúrt az árfolyam, amely több mint három hónapos mélypontot jelent a forintra nézve. A devizapár így célba veheti a következő 316 forintos ellenállást.

Távol-Kelet

Vegyes hangulat jellemezte az ázsiai kereskedést. A Hang Seng 0,2%-ot, a Nikkei 0,3%-ot csökkent, miközben a Shanghai index 0,4%-ot emelkedett. A kirobbant bizalmi botrány akár a dél-koreai elnök lemondásához is vezethet. Az elnök ugyanis felajánlotta lemondását, melyről majd a parlament fog dönteni. A szinte folyamatossá vált demonstrációk hatására már saját párttársai is elfordultak tőle, de egyelőre még nincs terv a lemondása utáni időszakra.

Októberben a japán munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően 3,0%-on stagnált. Az októberi kiskereskedelmi forgalom ugyanakkor mindössze 0,1%-ot csökkent, szemben a várt 1,6%-os visszaeséssel.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq a pozitív, a DAX a negatív tartományban voltak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”