Már nyugat-európában nyomul a Richter

2017. január 19. csütörtök - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A Richter megállapodást kötött az Allergannal, hogy most már nemcsak Kelet-Európában, hanem Nyugat- Európában is értékesítheti az Allergan levonorgestrel hatóanyagú spirálját, amelyet Levosert-nek hívnak.

Sokszor azt sem tudjuk mit vásárolunk - Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Richter a készítményt 2014 óta már fokozatosan bevezette a környező országokban. Mostanra megszerezte az engedélyeket Nyugat-Európában is, így teljes gőzzel indulhat az értékesítés ott is, a meglévő értékesítési hálózaton keresztül. A hír összességében pozitív, de ne feledjük, hogy (i) a terméket nem gyártja, csak értékesíti a Richter, azaz a jövedelmezősége jóval alacsonyabb; (ii) a Richter mérföldkő kifizetéseket eszközöl. Ugyan részletes számokat nem tett közzé a cég, de az látható, hogy ez a termék nem lesz számottevő hatással a részvények értékére, még ha pozitív is a hír.

Néhány napja a BUX is korrekciós fázisba került, ennek ellenére ma enyhe emelkedés kialakulhat az indexen. A DAX esetében is enyhe emelkedésre számítunk annak ellenére, hogy már messzebb jár a korrekcióban. A korrekciós állapot szerintünk még egy darabig el fog tartani – vélekedtek reggeli elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

USA

Kisebb elmozdulásokat láthattunk a tengerentúlon a tegnapi nap folyamán. Az S&P500 0,18%-ot, a Nasdaq 0,31%-ot emelkedett, míg a Dow 0,11%-ot veszített értékéből. Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Netflix a negyedik negyedévben. Az online TV szolgáltatásokat nyújtó vállalat 0,15 dolláros EPS-t jelentett a várt 0,13 dollárral szemben. A kiskereskedelmi szektor mellett úgy tűnik, hogy a hagyományos tévézés esetében is egyre inkább az internetes felületeket preferálják az emberek, hiszen rekordnak számító 7,05 millió ember iratkozott fel a vállalat szolgáltatására az elmúlt negyedévben. A következő negyedévre 0,37 dolláros EPS várakozást tett közzé a cég, ami majdnem duplája az elemzők által várt 0,19 dolláros konszenzusnak. A vállalat részvényei a jó hírekre 8%-ot emelkedtek a piaczárás utáni kereskedésben.

A várt 0,6%-nál gyorsabban, 0,8%-kal nőtt az ipari termelés december hónapban a tengerentúlon. Emellett viszont kedvezőtlen hír, hogy a novemberi 0,4%-os csökkenést 0,7%-os csökkenésre korrigálták. A Fed Bézs könyve is biztató jeleket mutat az ipar szempontjából, hiszen a körzetek többsége arról számolt be, hogy a 2016-os gyengébb teljesítmény után fordulat jelei látszanak. A bérek továbbra is közepes ütemben emelkednek a körzetek többségében, emellett pedig több helyen nehézségekbe ütközik az alacsonyabb képesítést igénylő munkahelyek betöltése.

Janet Yellen szerint az amerikai munkaerőpiac nagyon közel van a teljes foglalkoztatottsághoz és az infláció is a Fed céljának irányába halad, így ésszerűnek tűnik a kamatok fokozatos emelése.

Európa

Eséssel indították a kereskedést a vezető nyugat-európai börzék, a DAX tudott érdemben elmozdulni felfelé a nap második felében, így sikerült pluszban zárnia a napot (FTSE100 0,38%, DAX 0,51%, CAC40 -0,13%). Az eurózónás decemberi inflációs adatok nem okoztak komolyabb meglepetést. Éves alapon a vártnak megfelelően 1,1% volt az áremelkedés üteme, a maginfláció pedig 0,9% volt.

Ma délután az európai központi bank kamatdöntő ülésére fognak koncentrálni a befektetők. A monetáris kondíciókon valószínűleg nem változtat a jegybank, mert a decemberi ülésen jelentették be az eszközvásárlási program meghosszabbítását 2017 decemberéig. A havi keretösszeget áprilistól 80 milliárd euróról 60 milliárdra csökkentik.

Olaj, arany

A WTI 51,5 dollárig esett, mivel a befektetők egyre inkább azokra a hírekre koncentrálnak, melyek szerint az USA palaolaj termelőinek aktivitása nő. Másik oldalról mind Szaúd-Arábia, mind Irak megerősítette, hogy betartja a novemberi megállapodás alapján a kvótát. A Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője szerint az idei évben jelentős változékonyság lehet az olajpiacon, továbbra is hektikus mozgás várható. A piac ma az EIA készletadataira figyel, a várakozás 1 millió hordó csökkenés.

Az arany 1.200 dollár alá esett, miután Janet Yellen szerint az USA gazdasága erős, közel a teljes foglalkoztatottsághoz, az infláció emelkedik és az USA a mostani állapotban további kamatemeléseket is kibír. Ez azt jelenti, hogy idén akár 3 kamatemelés is lehet a piaci szereplők szerint. A nagyobb kamatemelési sebesség mindenképpen gyengíti az aranyat, mivel a nemesfém szemben az államkötvényekkel nem fizet hozamot.

Devizák

Továbbra is körvonalazódik a fordulat az EUR/HUF devizapárban, de eddig még nem indult el intenzívebben a forint gyengülése. A 306,5-nél található támasz fordította meg az árfolyamot és tegnap már 308 felett is járt a kurzus, de a 20 napos mozgóátlag egyelőre ellenállást jelent az árfolyamnak.

A keddi dollárgyengülésnek nem volt folytatása, mert tegnap már a kereskedés elején erősödni kezdett a dollár és a záráshoz közeledve (a Bézs könyv megjelenését követően) begyorsult az EUR/USD árfolyamának esése. Az 1,062-es támasz közelébe süllyedt vissza az árfolyam, akár még egy fordulós jelzés is kialakulhat, ha a tegnapi dollárerősödés megerősítést nyerne.

Távol-Kelet

Vegyes képet festenek az ázsiai tőzsdék. A Nikkei 0,9%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng és a Shanghai index is 0,4%-ot csökkent. Novemberben is tovább folytatódott a Kína által tartott amerikai államkötvény állomány csökkenése. November végén „csak” 1050 milliárd dollár értékű államkötvényt tartottak, ami egy hónap alatt 66,4 milliárd dolláros csökkenést jelent. Egy hónap alatt utoljára 2011 decemberében csökkent ilyen mértékben az állomány.

A végleges adatok szerint decemberben 4,4%-kal bővült a japán gépipari megrendelések állománya az előző év azonos időszakához képest, ami megegyezik az előzetes várakozásokkal. A kínai jegybank likviditást nyújtott a kereskedelmi bankoknak, aminek hatására a bankközi kamatok csökkentek és ezzel tovább folytatódott a normalizálódásuk az év eleji rendkívül magas szintről.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és a DAX pluszban, a Nasdaq mínuszban volt, míg az S&P értéke nem változott.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”