Már nem Kína a leggyorsabb

2018. november 30. péntek - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

A világ 10 leggyorsabb számítógépe közül öt amerikai, de tavaly még Kína vezette a top-listát. Van aki úgy véli, idejét múlta a komputereknek csak a sebességét mérni.

A világ leggyorsabban működő komputereinek „Top 500”-as listáját 26 éve vezetik és fél évenként frissítik.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A legújabb rangsorban az IBM által gyártott, az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban működő Summit nevű számítógép áll az élen, 143.5 metaflops teljesítményével – azaz a gép másodpercenként több billió számítást tud elvégezni. Tavaly még az egyik kínai kutatóközpontban álló Sunway TaihuLight komputer volt a leggyorsabb, 93 metaflops-szal.

A második helyre is amerikai került, 94.6 metaflops teljesítményével a Sierra, amellyel a

Vállalat leállás nélkül? A nonstop IT öt alapköve
Folyamatosan működő és rendelkezésre álló rendszerek? A koncepció egyre inkább valósággá válik, hiszen a szervezetek kezében újabb és újabb technológiai megoldások szolgálnak fegyverként az állásidő leküzdésében.

kaliforniai Livermore Nemzeti Laboratórium tudósai dolgoznak, míg az említett kínai gép a harmadik helyen végzett. A negyedik a rangsorban ugyancsak kínai számítógép, míg a top tízben svájci, japán és német gép is van.

A ranglista egyébként bírálatok tárgya is. Vannak akik úgy vélik: idejét múlta a komputereket csak a sebességükön mérni. Az is fontos, milyen hatékonysággal használják ki a gép adottságait.

(Forrás: Der Spiegel)