Már nem a vendéglátásban van a legnagyobb rizikó

2017. július 21. péntek - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Három év után a vendéglátóipar elvesztette első helyét a legkockázatosabb szektorok versenyében, és 1,08 százalékpontos javulást követően a negyedik helyre csúszott vissza - közölte a Bisnode céginformációs szolgáltató.

Tovább csökkent a kényszertörlések és felszámolások száma, ellentétben a végelszámolásokéval, ahol konstans növekedést tapasztalhattunk az év első felében. A nemfizetési eljárások számának mérséklődése azt jelenti, hogy az elmúlt tizenkét hónapban a működő cégek mindössze 1,29 százalékánál indult ilyen negatív esemény, ami az előző negyedévben mért biztató eredményt is jelentősen felülmúlta – áll a Bisnode céginformációs szolgáltató első féléves adatokat elemző tanulmányában.

Sikeresnek mondható tehát az év első fele a nemfizetési eljárások számának csökkenő mértéke lapján. Nemcsak a kényszertörlések és a felszámolások – melyeknek száma kevesebb, mint felére csökkent a 2014 első felében mért adatoknak – alakulására illeszthető lineáris trend, hanem a végelszámolások ellentétes irányú, de kisebb mértékű változásaira is. Előbbi – mondhatni – a várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanis a 2014-es kiugróan magas értékekről fokozatosan közelítettünk a korábban tapasztalt átlagos mutatószámokhoz. A tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest a felszámolások 29,64 százalékos visszaesés után 3 148-ra csökkentek, kényszertörlésből pedig 9 050 darabot regisztráltak ez év július elsejéig.

nem úgy megy ahogy kéne

Kép: SXC

A csőd még mindig ritkaság

A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 50 ilyen folyamat indult, ami kevesebb volt, mint a 2014-es év első félévében mért adat. Idén eddig 21 új csődeljárást regisztráltak, hasonlóképp a tavalyi év azonos időszakára vonatkozó 24-es értékhez; remélhetőleg a jövőben sem lesz jelentősebb változás e tekintetben.

Amint már említettük, a végelszámolások területén negatív trend tapasztalható és folyamatosan egyre több ilyen esetet regisztrálnak. Számuk körülbelül kilenc százalékkal növekedett a múlt év azonos időszakához képest, így június végére megközelítette a hatezret; ami a tavalyi húsz százalékos emelkedés után sem elhanyagolható. A tendencia az elmúlt évek első féléves adatait vizsgálva már 2014-ről 2015-re is látható volt egy 6,7 százalékos növekedés képében, ám az éves adatokat vizsgálva nagyjából stagnált a végelszámolások száma ezen két időszakban. Számuk 2014-ben 7 911, míg 2015-ben mindössze 7 865 volt, azonban 2016-ban nem tudta kompenzálni az év második fele az első féléves növekedést, és kumuláltan is 8 638 darab végelszámolás indult. Az adatok alapján sajnos hasonló várakozásokkal élhetünk, vagyis feltehetően a 2017-es év végelszámolásainak száma is meghaladja majd a korábbi évek mértékét, azonban szerencsére még mindig messze állunk attól a helyzettől, ami a válság idején volt tapasztalható, hiszen 2012-ben több mint 27 ezer ilyen eljárás indult.

Több a megbízható partner, de a kockázatos is
A tavalyi év végéhez képest húszezerrel több vállalkozás büszkélkedhet azzal, hogy megbízható minősítést kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A cégjegyzékbe bejegyzett, valamint az áfa-regisztrált adózókat érintő minősítési rendszer idei változásai mind a megbízható, mind a kockázatos adózói körre hatással voltak – közölte a NAV.

„A legnagyobb bedőlési arány 2014 végén jellemezte a gazdaságot, akkor a mostani szint 2,5-szörösét, 3,24 százalékot mértünk” – jelentette ki Keleti József, a Bisnode Magyarország country managere. Ezen negatív mélypont óta azonban a bedőlési index értékében – bár lassuló mértékű, de – folyamatos csökkenés tapasztalható. Kivételt képez ez alól gépipar, ahol 0,11 százalékponttal, és a vegyipar, ahol 0,69 százalékponttal nőtt a bedőlt cégek aránya. Utóbbi így nagy ugrással, de nyolcadik helyen került be a tíz legkockázatosabb iparág közé a tavalyi középmezőny végéről. Nem ez volt azonban az egyetlen szektor, mely most került fel a negatív toplistára, ugyanis a 2016-ban még éppen tizenegyedik textilipar most egy helyet fentebb a tizedik helyen végzett.

Már nem a vendéglátás a nagy kockázat

A legnagyobb bedőlési arány csökkenést a gumitermék gyártók körében tapasztalhattuk. Ez a szektor tavaly még a kilencedik helyen állt, ahonnan 1,15 százalékpontos javulás után szerencsésen tíz helyet hátracsúszott. Nagy meglepetés ugyanakkor, hogy három év után a vendéglátóipar elvesztette első helyét a legkockázatosabb szektorok versenyében, és 1,08 százalékpontos javulást követően a negyedik helyre csúszott vissza. Érdekesség, hogy bár a három legkockázatosabb iparág – az élelmiszeripar, a gépjármű- és a szolgáltatást támogató szektor – tavaly is szerepelt az azonos időszaki listán, akkor egyik sem került fel dobogós helyre.

A 10 legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág 2016 és 2017 első félévében - Forrás: Bisnode

A 10 legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág
2016 és 2017 első félévében – Forrás: Bisnode

A legkisebb – 0,02 százalékpontos – csökkenés a tavalyi évhez hasonlóan a humán-egészségügyi cégeket jellemezte, ám ezen a területen már korábban is olyan alacsony volt a bedőlési arány, hogy még így is nagy fölénnyel őrizte meg első helyét a legmegbízhatóbb ágazatok sorában. A második továbbra is az oktatás, ám a harmadik helyre a korábbi nyolcadik, ipari gépek és berendezések javításával foglalkozó ágazat jött fel, miután a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása szektorhoz hasonlóan, mindössze 0,6 százalékos BBI mutatót produkált. A legjobb tíz ágazat közé került még a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, illetve az egyéb szolgáltatások csoportja is, miután 0,39 illetve 0,5 százalékpontot javult ágazati BBI mutatójuk; kiszorítva ezzel a gépipart és a művészet, szórakoztatás, szabad idő csoportját.

Különbségeket fedezhetünk fel nemcsak az iparágankénti, de a megyénkénti mutatószámokban is, azonban jelentősen csökkent a területi szórás a korábban tapasztalt differenciálódáshoz képest. Továbbra is az ország keleti részében található a három legkockázatosabb megye; Heves, Békés és Hajdú-Bihar de jóval alacsonyabb mutatószámokkal, hiszen a tavaly is első helyen álló Heves 4,22 százalékról 1,81 százalékpontot esett. A második legjelentősebb javuláson Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ment keresztül, mely 1,58 százalékpontos javulás után a kilencedik legkockázatosabb megye lett csak a tavalyi második helyezése után. Az első félév eredményei alapján a legbiztonságosabb cégek Vas megyében működtek, ahol rendkívül alacsony, 0,59 százalékos bedőlési indexet mért a Bisnode az elmúlt tizenkét hónapra.