Már Marokkóban is várják a magyar kkv-kat

2014. december 04. csütörtök - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

Szerdán este Rabatban, Marokkóban nyílt meg a legújabb Magyar Nemzeti Kereskedőház, amivel huszonkettőre nőtt a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. külképviseleteinek száma. Marokkó Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában, a húzóágazatot pedig a gépek és szállítóeszközök jelentik.

Kép: Pixabay

Ünnepélyes keretek között nyílt meg Rabatban szerda este a Kereskedőház huszonkettedik külképviseleti irodája. Tromler Miklós, Magyarország marokkói ügyvivője köszöntőjében elmondta: „A kereskedőház nem csak a magyar-marokkói kapcsolatokban tölt majd be fontos szerepet, hanem regionális szinten is fontos lesz.  Marokkón keresztül kaput nyithat a magyar cégeknek a MAGHREB és szubszaharai országok felé is.”

Ezt követően Dr. Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója mondott beszédet, aki kiemelte: „Marokkó Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában. Az év első 11 hónapjában 24%-kal nőtt a kivitelünk, amit a külképviseleti iroda megnyitásával még tovább kívánunk fokozni. Jó lehetőségek kínálkoznak számos területen, amellyel a magyar kkv-k az afrikai kontinens felé is terjeszkedhetnek. ”

dr. Balogh Csaba keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: „Az új relációs kereskedőház megnyitása kiváló lehetőséget nyújt Magyarország és Marokkó közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítésére. Magyarország az utóbbi években kevéssé volt aktív Marokkóban, de most ezzel a nyitással visszatérünk Marokkóba.”

A megnyitón elhangzott továbbá, hogy a Marokkóba irányuló hazai export motorja az idei évben a gépek és szállítóeszközök értékesítése volt, ez adja jelenleg kivitelünk 71%-át, de a feldolgozott élelmiszeripari termékekre is nagy a kereslet. A jövőben a külgazdasági kapcsolatok kiemelt fejlesztésére a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a megújuló energiák hasznosítása, az infokommunikáció és a tudományos-műszaki kapcsolatok fejlesztése, illetve az építőipari tervezések területén lehetnek. Nem elhanyagolandó továbbá az orvostechnikai, diagnosztikai és gyógyszeripari export lehetősége sem. A marokkói Renault-gyár megnyitása nyomán pedig lehetőség adódhat a marokkói–magyar autóipari beszállítói együttműködésre.

A rendezvényt Adbelaziz Dahbi, a General Impex Maroc vezérigazgatójának beszéde zárta, aki a jelen lévő üzletembereket ösztönözte arra, hogy éljenek a kereskedőház adta segítséggel, a kiváló magyar termékekkel és szolgáltatásokkal. Emellett kiemelte a magyar innovációban rejlő komoly lehetőségeket is.

Exportálna? Sokan segítenek, hogy ne induljon hátránnyal!
A magyar kkv-k számára ugyan komoly lehetőségeket tartogatnak a külpiacok, azonban fel kell venniük a versenyt nem csak hazai konkurenseikkel, hanem más országok cégeivel is. A hazai kkv-kat több szervezet is segíti azonban, hogy ne kerüljenek versenytársaikkal szemben hátrányba – hangsúlyozták előadók a Piac & Profit és a BKIK által korábban szervezett konferencián.

 

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek