Már kötelező jelenteni a derivatív ügyeleteket!

2014. február 13. csütörtök - 08:07 / piacesprofit.hu
  •    

Február 12-én lépett hatályba a határidős és opciós ügyletek kötelező jelentése, amelyet egy uniós tőkepiaci rendelet ír elő a derivatív szerződéseket kötő piaci szereplők számára. Több ezer cégnek jelenthet a változás szokatlan feladatokat.

Mától kötelező, de több ezer cégnél gondot jelenthet – Kép: SXC

Új uniós adatközlési kötelezettség lépett hatályba február 12-én, a tőzsdén és a tőzsdén kívül kötött származtatott ügyletek esetében kötelező jelenteni az összes határidős, opciós és egyéb derivatív ügyletet. A tranzakciók adatait az erre a feladatra létrehozott kereskedési adattárakhoz kell a szereplőknek eljuttatniuk. Az intézkedés elsősorban a fedezeti céllal vagy vállalatcsoporton belüli elszámolások miatt esetileg derivatív ügyleteket kötő nem pénzügyi vállalkozásokat érinti majd kellemetlenül, hiszen a spekulatív vagy fedezeti ügyleteket rendszeresen kötőknél ezek az üzletek általában bejáratott folyamatok mentén részletesen adminisztrálva vannak, a pénzintézeteknek pedig eddig is kellett hasonló kimutatásokat készíteniük.Mivel a származtatott ügyleteknek nagy szerepe van a vállalati kockázatkezelésben, az adatközlés akár több ezer piaci szereplő számára jelent új feladatot. (Sok magyar vállalatnál ketyeg az időzített bomba.)

„Ez több ezer magyar céget érint, lényegében mindenkit, aki exportál, importál, devizahitellel rendelkezik, és ezekre vagy akár a vállalatcsoporton belüli tranzakciókra fedezeti ügyletet köt, vagy egyszerűen spekulatív célból származékos ügyletekkel rendelkezik” – mondta korábban Rakó Ágnes, a KPMG EMIR-bevezetéssel foglalkozó munkacsoportjának vezetője. Az intézkedés kiterjed minden derivatív ügyletre, legyen szó deviza-, kamat- vagy árutőzsdei tranzakcióról, bankkal vagy más, akár nem pénzügyi intézménnyel kötött megállapodásról bármilyen szervezett vagy nem szervezett piacon. Termelő vállalatoknak is kötelező jelenteni a határidős és opciós ügyleteket!

Bár az EMIR lassan egy éve hatályban van, sokszor még az érintettek is bizonytalanok, hogy vonatkozik-e rájuk ez a szabályozás.  Pedig lényeges lenne betartani az előírásokat, és időben konzultálni a témában jártas szakértőkkel, hiszen az EMIR-rel kapcsolatos mulasztásokhoz szankciók is kapcsolódnak” – nyilatkozta korábban Gábor Gabriella a MAZARS szenior auditmenedzsere.

A szabályozás szerint február 12-től minden ügyletet a kötést követő napon kell bejelenteni, illetve a 2012. augusztus 16. előtt megkötött és 2014. február 12-én még élő ügyletekre úgynevezett backloading kötelezettség is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a 2012. augusztus 16-án, a technikai standard megszületése időpontjában már létező, és a jelentési kötelezettség kezdő időpontjában is fennálló ügyleteket visszamenőleges bejelentési kötelezettség terheli.  Az elmaradt vagy hibás EMIR bevallásokért kiróható bírságok hasonlóak az MNB egyéb mulasztások esetén kiszabott büntetéseihez.

Több ezer cégvezető vakarhatja a fejét
2014. február 12-től a derivatív ügyleteket kötő cégek egy napon belül kötelesek bejelenteni a megkötött ügyletet az Európai Unióban engedéllyel rendelkező adatgyűjtő szervezeteknek. A szigorú formai szabályok szerint elkészítendő jelentés több ezer magyar vállalkozásra ró jelentős adminisztrációs terhet, amitől legfeljebb banki költségeik számottevő emelkedésével szabadulhatnak meg.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek