Már hét megyét fertőzött meg a veszélyes kór

2017. január 26. csütörtök - 09:57 / PP/MTI
  •    

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében újabb védő- és megfigyelési körzetet rendelt el a megyei kormányhivatal, ezúttal érsekcsanádi központtal. Az elmúlt hónapokban a madárinfluenza miatt 230 gazdaságban, több mint 3 millió állat leölését rendelték el a hatóságok.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) H5N8 madárinfluenza megbetegedéseket állapított meg Érsekcsanádon. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal ezért az érintett állattartó telep körül 3 kilométeres védőkörzetet rendelt el, ami Érsekcsanádot, Sükösd déli és Baja külterületének északi részét érinti. A hivatal emellett Fajsz, Dusnok, Nemesnádudvar, Rém és Csávoly területeit is érintve 10 kilométeres körben megfigyelési körzetet jelölt ki.

Lényegében mindkét körzet korlátozó intézkedéseket tartalmaz az állatok, emberek és járművek mozgása tekintetében, de a védőkörzetben a baromfik és termékeik mozgásának korlátozása szigorúbb, mint a megfigyelési körzetben. A hatóság mindkét esetben számba veszi a baromfitartó gazdaságokat, de a védőkörzetben klinikai vizsgálatot is végeznek, és gyanú alapján mintát vesznek – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A védőkörzetre vonatkozó korlátozás a fertőzött gazdaság takarítása és fertőtlenítése után legalább 21 napig fenntartandó. A megfigyelési körzet esetében a határidő 30 nap. A madárinfluenza tavaly november elején bukkant fel újra a magyarországi baromfiállományban. Először Békés megyében észlelték a megbetegedéseket, a fertőzés jelenleg már hét megyét érint. Az érintett gazdálkodóknak jár a kártérítés!

Több ezer állásba kerülhet a madárinfluenza
Ha nem kap állami segítséget, hamar bajba kerülhet a madárinfluenza miatt bajba jutott víziszárnyas-ágazat.Míg ugyanis a tenyésztőket kártalanítják, a feldolgozók ilyesmire nem számíthatnak, ezért már a napokban elkezdődhetnek a kényszerű létszámleépítések.

Az elmúlt hónapokban a madárinfluenza miatt 230 gazdaságban, több mint 3 millió állat leölését rendelték el a hatóságok, ami azt jelenti, hogy 3 milliárd forint értékű állományt kellett felszámolni, amelynek 80 százaléka víziszárnyas volt – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Unióban van olyan lehetőség, hogy állat- vagy növényegészségügyi problémák esetén a tagállamok válságkezelési támogatást kérhetnek, erről már el is indultak a tárgyalások. Ezen kívül rendelkezésre áll még az állami kártalanítás is és mindent megtesznek azért, hogy a vállalkozások majd jövedelempótló támogatást is kapjanak.

nem csak a madárinfluenza fenyeget: már megjelent Magyarország határainál az afrikai sertéspestis, a betegséget Ukrajnában, Nagyszőlősön állapították meg, ami a magyar határtól 20 kilométerre található.  A betegségre a vaddisznóállományok nagyon fogékonyak, ezért a megelőzés érdekében olyan rendelkezéseket vezettek be, hogy például minden kilőtt vagy elhullott vaddisznót be kell gyűjteni, meg kell mintázni, a házisertéseket tilos kiengedni az erdőbe, meg kell akadályozni a vaddisznók és a házisertések érintkezését.