Már év közepére elfogynak a vállalati fejlesztési pénzek

2018. április 23. hétfő - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

Már év közepére elfogynak a vállalati fejlesztési pénzek

Az évben még egy vidéki és egy fővárosra és Pest megyére vonatkozó pályázat érhető el, előbbire 600 millió, utóbbira körülbelül 38 milliárdos keretből lehet pályázni. A vidéki GINOP 2.1.2. pályázat már másfél éve elérhető, de a szigorú előírások miatt a 120 milliárd keretösszeget a mai napig nem sikerült szétosztani.

A Pest megyére é Budapestre vonatkozó, Innovációs Hivatal (NKFIH) által kiírt 2018-1.1.2-KFI innovációs pályázaton még május közepéig lehet indulni, Kis-, közép- és nagyvállalatok innovációs, innovatív fejlesztéseire lehet támogatást igényelni. A teljes keret 20 milliárd forint és az eddigi tapasztalatok alapján legalább két-háromszoros túljegyzés várható.

135 ezer euróra pályázhatnak startupok
Április végéig számos, összesen 135 000 euró díjazású uniós startupversenyen indulhatnak az innovatív vállalatok. Egészségügyi újításokkal, időseknek nyújtott szolgáltatásokkal, Kínába szánt exporttermékekkel is lehet pályázni.

Komoly túljelentkezés várható

„Véleményem szerint a kiíró NKFIH most is nagyon jól meg fogja szűrni a tőkeszegény pályázókat, ugyanis azon pályázók, akiknek nincs legalább 200 milliós saját tőkéjük gyakorlatilag kiestek a rendszerből. A szándék a szabály mögött, hogy a pályázók akkora projekttel induljanak, amit majd meg is tudnak valósítani. Ez némileg korlátozhatja a jelentkezők sokszínűségét, de az elmúlt évek tapasztalata alapján még így is két-háromszoros túljegyzésre lehet számítani.”  mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

Már lassan másfél éve elérhető GINOP-2.1.2. innovációval kapcsolatos pályázattal. Bár akár 500 milliós támogatást lehet kapni egy jó ötletre, a szabályok olyan mértékig szigorodtak, hogy a pályázók a mai napig nem tudják lejegyezni a felkínált 120 milliárdos keretet. Eddig összesen 500-an jelentkeztek 82 milliárd forint támogatási összegre, amiből április közepéig 33 nyertest hirdettek. Korábban többször is meghosszabbították már ezt a kiírást, a mostani legutolsó beadási határidő május 31. „Nem kizárt, hogy ezen határnapot követően már nem lesz több lehetőség és a fennmaradó pénzeket átcsoportosíthatják más pályázati kiírásokra, ahol jelentős volt a túljegyzés.” – véli Papadimitropulosz Alex.

A GINOP-2.1.2. innovációs pályázatban a büdzsé harmada költhető csak beruházásra. Nagyobbrészt a pályázóknak bérekre és alapanyagokra kell fordítaniuk a költségeiket.  Ezen kívül a leírás szabályozza a projektre elkölthető munkabérek összegét is, viszonyítva a pályázó beszámolójában szereplő összegéhez. Így lényegében a kisebb bérből, kisebb létszámból dolgozó vállalkozások már az elején ki is esnek.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek