Már érkeznek a pályázatok a hungarikumokra

2013. október 04. péntek - 20:47 / piacesprofit.hu
  •    

Már csaknem száz pályázat érkezett a Hungarikum Bizottság által kiírt és hétfőn megjelent pályázatokra: a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének támogatására. A hónap végéig összesen 145 millió forintra lehet pályázni.

Hungarikum lett a csabai kolbász – Kép: MTI/Fotó: Rosta Tibor

Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktár-koordinációs megbízottja kiemelte: három támogatandó célra nyújthatnak be pályázatot egyebek mellett civil szervezetek, önkormányzatok,egyetemek, kutatóintézetek, valamint gazdasági társaságok.

Az első a nemzeti értékek és lehetséges hungarikumok gyűjtése, felkutatása és rendszerezése, valamint települési és megyei értéktárak fenntartása. Erre civil társaságok, egyesületek, alapítványok pályázhatnak 500 ezertől 3 millió forintig terjedő összegben.

A hungarikumgyűjteményben és értéktárakban már szereplő nemzeti értékek továbbfejlesztésére, bővítésére, elsősorban tudományos munkák, tanulmányok készítésére utófinanszírozásban pályázhatnak kutatóintézetek, egyetemek, gazdasági társaságok, önkormányzatok, önkormányzati nonprofit szervezetek 1–10 millió forint közötti összegben.

Az értékek megismertetése hazai és külhoni rendezvényeken, programok szervezése, írott és elektronikus kiadványok szerkesztése címen ugyancsak 500 ezer és 3 millió forint közötti összeg pályázható, itt gazdasági társaságok, önkormányzatok, civilek juthatnak támogatáshoz – ismertette Horváth Zsolt. Hozzátette: a támogatás 100 százalékos, önerő nem kell hozzá.

A pályázatra 2013. október 31-ig lehet elektronikusan jelentkezni a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet honlapján.

A pályázat célja a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésén és rendszerzésén túl az értéktárak fenntartása, segítése és a Magyar Értéktárban, a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott kiemelkedő nemzeti értékeink kiemelkedő voltát mélyítő ismeretek megszerzése, ezen értékek kollektív megismertetése, azok hazai, külhoni és nemzetközi rendezvényeken, írott és elektronikus kiadványokban történő megjelentetése és népszerűsítése.