Már élnek az új szabályok az elektronikus szolgáltatásokra

2015. január 09. péntek - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

2015-től a magánszemélyek részére nyújtott rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatási, telekommunikációs, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások adózása az értékesítő vállalkozás székhelyének tagállamában történik, függetlenül a szolgáltatás igénybevételének helyétől.

Kép: Pixabay

Az a vállalkozás, amely a MOSS nyilvántartásában szerepel, negyedéves elektronikus úton történő ÁFA bevallás benyújtására és fizetésére kötelezett a hazai előírásoknak megfelelően benyújtandó bevalláson kívül, a magánszemélyek részére nyújtott rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatási, telekommunikációs, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások (előfizetéses műholdas televíziós csatorna, telefonszolgáltatás, a szoftver letöltés, zene és e-könyv elektronikus forgalmazása) tárgyában – figyelmeztet szakértői cikkében együttműködő partnerünk, az Adó Online.

Az említett szolgáltatások adózásának mértékét a fogyasztó magánszemély tartózkodási helyének áfa-kulcsa határozza meg. Ez azt jelenti, hogy azok a magyar vállalkozások sem lesznek hátrányban, akik az unió legmagasabb (27%) áfa-kulcsával nyújthattak csak szolgáltatást eddig. Ugyanakkor a vállalkozások között felmerülő szolgáltatásnyújtásokat a változás nem befolyásolja, azok után továbbra is az igénybevevő adóalany székhelye szerinti tagállamban kell adózni.

Sok minden más is változott a cégeket érintő adószabályokban – az erről szóló összefoglalónkat itt olvashatja!

Továbbá az „e-kereskedelem” azon értékesítései sem érintettek, ahol csak a megrendelés leadása történik elektronikus rendszeren keresztül, tehát termékértékesítésről beszélünk (pl. web-shopon keresztüli távértékesítés). Azaz a nem adóalanyoknak történő, web-shopon keresztüli távértékesítés egy bizonyos összeghatár felett bejelentkezési kötelezettséget vált ki az értékesítő társaságnál a fogyasztás országában, illetve az értékesítés a célországban hatályos áfa kulcsot mértékét vonja maga után.

Önt is érinti? Sok minden változott az áfatörvényben
Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfamentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintő változások is, és új területekre terjedt ki a fordított adózás hatóköre.

A MOSS-ról

A „mini one-shop uniós” rendszer azoknak a vállalkozásoknak lesz elérhető, melyek székhelye az Európai Unióban található. Használata választható, így az érintet vállalkozás eldöntheti, hogy regisztráltatja-e magát benne. A MOSS-rendszer a vállalkozások többlet adminisztrációs terhének megkönnyebbítésére szolgál, mely „egyablakos” ügyintézést tesz lehetővé, így a szolgáltatást nyújtó vállalkozásnak csak a saját országának adóhatóságával kell kapcsolatban állnia, s a befizetett adó felosztására a hatóságok között a teljesített tranzakciónak megfelelő arányban kerül sor. A rendszer lehetővé teszi az adóalanyok számára azt is, hogy ne kelljen nyilvántartásba vetetni magukat minden olyan tagállamban, ahol szolgáltatásukat igénybe vették.

A NAV útmutatása az egyablakos áfa kezelő rendszer alkalmazásához .

Az adóalany, aki úgy dönt, hogy a MOSS rendszerének nyilvántartásába regisztráltatja magát, 2014. október 1-től megteheti abban az országban, ahol bejegyzett telephellyel, illetve székhellyel rendelkezik. Az adóalany MOSS- azonosítója azonos lesz a hazai adóbevallásának számával.  ÁFA csoportok  egy adóalanyként regisztrálhatnak a MOSS rendszerébe. Az adóalany, aki nem hozott létre uniós gazdasági vállalkozást, bármely tagállamot választhatja a regisztrációja helyéül, amelyben állandó telephellyel rendelkezik. Az adóalanynak csak egyetlen MOSS- regisztrációja lehet szerte az EU-ban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek