Már elfogyott az ingyen hitel fele

2016. október 11. kedd - 12:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az első, uniós forrásokból érkező, nulla százalékos kamatra adható hitelprogramot májusban hirdették meg, szeptember végéig a 44 milliárd forintos keret közel felére érkezett be igény.

Májusban hirdették meg a  GINOP-8.3.1-16 kódszámú, „Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramot”, amely nulla százalékos kamat mellett igényelhető visszatérítendő támogatással a kkv-szektorban működő vállalkozásoknak nyújt segítséget. Köztük olyanoknak is, amelyek eddig kiszorultak a finanszírozásból. A hitelprogramra, amely nemcsak beruházásra, de készlet-finanszírozására, gépjárművásárlásra, eszközbeszerzésre is igényelhető, önállóan, vagy nyertes pályázat kiegészítő forrására egyaránt lehet pályázni. Hogy pontosan mire igényelhető, arról itt olvashat részletesebben.

A cégek éven túli lejáratú, kamatmentes kölcsönt kérhetnek 1 milliótól 600 millió forintig terjedő összegben a közép-magyarországi régión kívül bejegyzett székhelyükön, telephelyükön vagy fióktelepükön megvalósítandó projektre – tájékoztatott Vitéz Krisztián, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. értékesítési igazgatója a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó őszi rendezvénysorozatán.

A kölcsönt tárgyi eszköz, használt eszköz, immateriális javak beszerzésére, épület kivitelezésére, átalakítására, bővítésére, felújítására, ingatlanvásárlásra (az összes elszámolható költség 2 százalékáig) és készletek beszerzésére (az összköltség 30 százalékáig) lehet felhasználni. A saját forrás minimálisan elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének legalább 10 százaléka, használt gépjármű beszerzése esetén minimum 20 százaléka. Kamatot, rendelkezésre tartási jutalékot és előtörlesztési díjat nem számítanak fel.

eurot számol

Kép:Fotolia

A kölcsön futamideje új ingatlan beruházás, felújítás esetén maximum 15 év, immateriális javak beszerzése esetén maximum öt év, új eszköz beszerzése esetén az eszköz amortizációjának lejárati ideje, használt eszköz beszerzése esetén az eszköz amortizációjának vége, de legfeljebb öt év. A rendelkezésre tartási idő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 hónap, ami indokolt esetben hat hónappal meghosszabbítható. A türelmi idő a rendelkezésre tartás végétől számított legfeljebb 12 hónap, de maximum a szerződéskötéstől számított 24 hónap. A projekt megvalósítását a szerződéskötést követő 24 hónapon belül be kell fejezni, amely határidő indokolt esetben további hat hónappal meghosszabbítható. A hitelprogram keretében ugyanazon projekt csak egyszer részesülhet támogatásban. (A feltételekről itt olvashat részletesebben.)

Nagy a roham

Vitéz Krisztián tájékoztatása szerint szeptember közepéig a 44 milliárd forintos keret közel felére érkezett be igény, mintegy 200 kérelem került befogadásra, és 40 esetében született már pozitív döntés.

A lapunknak a projekt indulásakor nyilatkozó szakember már akkor nagy rohamra számított, mivel ez a most a legkedvezőbb lehetőség és olyan cégek számára is elérhetővé válik uniós forrás, amelyek eddig nem tudtak pályázni.

Óriási előnyei vannak a programnak a piaci hitelekkel szemben, 10 százalékos az önerő, nem szükséges az igénybevételhez lezárt üzleti év, szélesek a felhasználási kör kínálta lehetőségek, igénybe vehetik kereskedelmi és szolgáltató cégek is, így nem csoda, ha izgalomba jöttek a vállalkozások – mondta Lechner Zsuzsa, a Gold Consulting Szövetkezet elnöke.

A Hitelprogram részletes Útmutatója és a kapcsolódó dokumentumok innen letölthetőek!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek