Már csak pár nap maradt a transzferár nyilvántartás elkészítésére

2015. május 28. csütörtök - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

A kapcsolt vállalkozások számára május 31. a transzferár nyilvántartás elkészítésének határideje. Habár hiányosságok esetén milliós büntetésekkel lehet számolni, az érintett cégek negyede mégis sokszor késve készül el vele, és sokan a folyamatosan változó jogszabályokkal sincsenek tisztában.

Kép: Freedigitalphotos/adamr

Sok vállalkozásnál előfordul, hogy a május hónapot teljes egészében a könyvvizsgálat elkészítésének szentelik, és a transzferárazással kapcsolatos nyilvántartás elkészítését későbbre halasztják. A lazább határidő kezelés vélhetően azzal is magyarázható, hogy nem kell a NAV-hoz formanyomtatványokat benyújtani, hanem elég egy esetleges ellenőrzéskor a dokumentumokat felmutatni. Bár az utóbbi években egyre több cég pótolta visszamenőleg is a hiányosságait, a folyamatos szabályváltozások követése nélkül milliós büntetéseket kockáztatnak, akik saját elveik mentén állandóan csak frissítik a nyilvántartást – közölte a Transfer Pricing Services Kft.

Az adóhivatal részéről az utóbbi időben számos fejlesztés és beruházás történt a kapcsolt vállalkozások vizsgálatának területén. A hatékonyabb ellenőrzéseknek köszönhetően a 2013-as transzferárazással kapcsolatos, szerződésenként akár 2 millió forintos büntetésekből származó bevétel már 30 milliárd forintot tett ki. Ez még így is messze elmarad a Nyugat-Európában és Ázsiában jellemző éves összegektől, így további szigorításokkal lehet számolni. A jövő évtől kezdve ráadásul néhány szabály is változik. Adatbázisszűrésre vonatkozóan eddig nem voltak egyértelműen lefektetett előírások, így mindenki saját érdeke szerint végezhette a számításokat, ezután viszont a piaci árat már szigorúbban fogják vizsgálni. Bár az idei nyilvántartásokra ez még nem érvényes, az eddig is több kérdéses kimenetelű ítéletet hozó NAV vélhetően ezt tartja majd irányadónak a 2014-es ellenőrzéseknél is.

(Idén egy jogszabályváltozásnak köszönhetően nőtt a kapcsolt vállalkozások száma, mivel módosult a társasági adóról szóló törvény, illetve ezzel analóg módon az adózás rendjéről szóló törvény, kapcsolt vállalkozás fogalma. Akkor is kapcsolt viszony jön létre, ha az ügyvezetőség egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg. Ez minden valószínűség szerint a vállalkozások széles körét érintette.)

Már idén is érdemes különösen odafigyelni az immateriális javakhoz kapcsolódó tranzakciókra, a menedzsment díjakra, a helyes módszerválasztásra valamint az önköltség alatti ügyletekre a kimutatások összeállításánál. – hívja fel a figyelmet dr. Takács Gergely, a Transfer Pricing Services Kft. ügyvezetője. A dokumentumok elkészítésének határideje május 31, amelyet a folyamatosan változó szabályozó környezet miatt az érintett vállalkozások harmada már idén is külső szakértők bevonásával készít el.

Mit lehet elrontani a transzferár-nyilvántartásban?
A 2014. adóévet érintő transzferár-dokumentáció elkészítésének közelgő határideje előtt különösen időszerű átgondolni azokat a szempontokat, melyeket a nyilvántartás elkészítésekor fontos figyelembe venni, elkerülendő ezzel a mulasztási bírságot egy későbbi adóhatósági ellenőrzés során.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek