Már csak az új őstermelői kártyák érvényesek

2016. október 03. hétfő - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

Közel 190 ezer új, kártya alapú őstermelői igazolványt juttatott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az őstermelőknek az elmúlt hetekben. Október 1-től már csak ezek a kártyák érvényesek a július végéig igényelt ideiglenes igazolványok helyett.

a mezőgazdaság miatt van meleg

Kép: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeptember végéig megküldte az új típusú igazolványokat annak a 190 ezer mezőgazdasági őstermelőnek, aki július végéig megigényelte azt. Az új igazolvány számos előnnyel jár, hamisítás ellen védett és hozzájárul a tisztességes versenyhez, mindemellett tartósabb, így öt évig hatályos. Az új típusú őstermelői igazolvány egyben adathordozó is, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásában szereplő összes, az őstermelőre vonatkozó adat elérhető a hatóságok számára a kártya adattároló csipjén – hívta fel a figyelmet a NAK.

Azon őstermelők, akik igényelték, de valamilyen technikai ok miatt esetleg még nem kapták meg igazolványaikat, a NAK falugazdászaitól kaphatnak személyre szabott információt. A 190 ezer, már új igazolvánnyal rendelkező őstermelőn kívül év végéig a mintegy 100 ezer régi, papír alapú igazolvánnyal rendelkező őstermelőnek is igényelnie kell a kártyát, ha 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánja folytatni tevékenységét. Azaz hónapokon belül valamennyi őstermelő új igazolvánnyal fog rendelkezni.

Az új kártyákkal a NAK célja többek között az, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termékek nyomon követhetőségén keresztül támogassa az élelmiszer-biztonságot. Emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl immár a termelők, fogyasztók, felvásárlók is hozzáférhetnek az őstermelők legfontosabb adataihoz. Fontos hangsúlyozni, hogy az új rendszer a jogkövető őstermelők számára nem hátrányt, hanem egyértelműen előnyt jelent, növelve a csalók kiszűrésének hatékonyságát.

A NAK nyilvános őstermelői adatok lekérdezését lehetővé tevő okostelefonos alkalmazása és internetes felülete már szeptember elejétől elérhető. Segítségükkel a vásárló vagy üzleti partner le tudja kérdezni az őstermelő nevét, ellenőrizheti, hogy érvényes és hatályos igazolvánnyal rendelkezik-e. Az alkalmazás egyebek közt kilistázza az őstermelő által termesztett növények és az általa vadon gyűjthető termékek körét, továbbá azt is, hogy milyen állatokat tart, illetve milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet.

Erdővel is lehet őstermelő
Az adótörvények idei változásai az őstermelőkre vonatkozó szabályokat sem hagyták változatlanul. A NAV tájékoztatója segítségével bemutatjuk, mire kell ügyelniük a termelőknek már az idén!

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek