Már idén spórolhatunk a jövő évi adóváltozásokkal

2015. október 26. hétfő - 08:13 / piacesprofit.hu
  •    

Bár a múlt héten benyújtott adócsomag számos – főként az adózás rendjét érintő – új szabályt tartalmaz, a vállalkozásoknak nem szabad elfelejteni, hogy a jövő évi adótörvény-változások nagy részét már nyáron elfogadták – emlékeztet a MAZARS legfrissebb összefoglalója. Érdemes áttanulmányozni a korábbi módosításokat is, hiszen egyes szabályok, így például a vállalkozásokat érintő növekedési adóhitel, már az év végi adókalkuláció készítése során is alkalmazhatóak.

már most számolni kell a adóváltozásokkal

Kép: Pixabay

A MAZARS összefoglalója szerint a szja-területen a jövő év legjelentősebb, minden magánszemélyt érintő változása az 1% pontos szja-csökkentés, ami a személyi jövedelemadó 16%-os kulcsának 15%-ra való mérséklését jelenti.  „Kamatjövedelem esetében – ha a juttatást megalapozó időszak, például egy lekötés, 2016. január 1-je előtt kezdődött, de a jövedelem megszerzése ezt követően történik, akkor a 15%-os adókulcs a 2016-os időszakra eső jövedelemre már arányosan alkalmazandó” – mutat rá Csizmadia Heléna a MAZARS adóigazgatója. A szakember hozzátette: az SZJA mértékének csökkentésén túl 2016-tól elkezdődik a kétgyermekesek családi kedvezményének négy éven át tartó folyamatos növelése, melynek során a kedvezmény adóra átszámítva a jelenlegi 10 ezer forintról 20 ezer forintra nő, gyermekenként.

2016-ban a 15 százalékos személyi jövedelemadó miatt alacsonyabb lesz a béren kívüli juttatások adóterhe is.

A nyári módosítások a jövőben folyamatosan biztosítják majd az szja-kedvezményeket a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok számára is: a visszalépő tagnak kifizetésre kerülő összeg adómentes jövedelem lesz, illetve ha azt a tag önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba utalja, annak 20%-ának értékéig, de maximum 300.000 forintig – a megfizetett adója terhére – adóvisszatérítésről rendelkezhet. Az érintett magánszemélyekre vonatkozóan ugyanakkor januártól tehernövekedést jelent az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének 6.930 forintról 7.050 forintra emelése.

A nyáron bejelentett adóváltozásokról részletesebben itt olvashat!

Mi változik a társasági adóban?

Csizmadia Heléna emlékeztetett: 2016-tól bevezetésre kerül egy új kedvezmény, az úgynevezett növekedési adóhitel, amelynek lényege, hogy a tárgyévi adózás előtti eredménynek a megelőző adóév adózás előtti eredményét meghaladó része után az adót nem a tárgyévben, hanem az azt követő két adóév során kell csak megfizetni.

Sokan jól járhatnak a növekedési adóhitellel
Megközelítőleg 18 ezer vállalat vehetné igénybe az összesen 21 milliárd forintnyi hitelt a növekedési adóhitelprogram keretében. Túlnyomórészt a kkv-szektor szereplői érintettek, de a legnagyobb hitelekhez az egymilliárd forint feletti árbevételű cégek juthatnak majd.

Ez a kedvezmény – a meghatározott feltételek mellett – csak akkor vehető igénybe, ha a társaság az adóévben, és az azt megelőző 3 évben már működött és nem alakult át, továbbá ha az adózás előtti eredmény eléri a megelőző adóévi eredmény abszolút értékének ötszörösét. Növekedési adóhitel először a 2015-ös adóév vonatkozásában alkalmazható.

A társasági adót érintő változásokról részletesebben itt olvashat!

A növekedési adóhitelhez végleges adókedvezmény megszerzésének lehetőségét is hozzákapcsolta a törvényalkotó: meghatározott feltételek mellett ugyanis az adózó nullára csökkentheti a növekedési adóhitelre jutó adó – még esedékessé nem vált – összegét, ha a növekedési adóhitelre vonatkozó nyilatkozatot követő két adóévben tárgyi eszköz beruházást és létszámnövelést valósít meg – tette hozzá a szakértő.

Szintén kedvező változás, hogy 2016-tól már a tárgyévben visszatérített bírság, illetve egyéb, az adózás rendjéről szóló törvényben előírt jogkövetkezmények visszatérítése miatt keletkezett bevétel is csökkenti az adóalapot.

Az Áfa sem marad érintetlen

Az áfát érintő legjelentősebb változás, az időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának változása, amely már az idei év júniusától életbe lépett a könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatásokat nyújtó társaságok esetében, azért hogy a szabályozás buktatói kiderüljenek még azelőtt, hogy minden vállalkozás átáll az új szabályra. 2016-tól már teljes körűen bevezetésre kerül az új szabály, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások még nem kezdték meg erre a felkészülést, pedig a legtöbb cégnél ez számlázó- illetve könyvelési rendszerfejlesztést vagy átállítást, valamint szerződésmódosításokat is igényelhet.

Komoly büntetést kockáztat az, aki nem figyel az új szabályokra
2016. január 1-ei hatálybalépéssel egy jogszabály-módosítás újabb funkcióval bővíti azoknak a követelményeknek a listáját, amelyeknek feltétlenül meg kell felelniük az adózók által alkalmazott számlázóprogramoknak. A határidőhöz közeledve a szabályozás legfontosabb elemeit foglaljuk össze.

Az új szabályozás lényege, hogy az időszaki elszámolású ügyleteknél a korábbi fizetési határidőtől eltérően főszabály szerint a teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja. „A főszabályt azonban az esetek elenyésző részében kell majd alkalmazni. Előrefizetés esetén ugyanis, ha a számlakibocsátás is megelőzi az időszak végét, a teljesítési időpont a számla kibocsátásának napja; utólagos fizetés esetén pedig a fizetés esedékessége, de legkésőbb – a nyáron elfogadott csomag alapján – az időszak végét követő 30. vagy a múlt héten benyújtott adócsomagban foglalt javaslat szerint a 60. nap lesz a teljesítési időpont” – foglalta össze Csizmadia Heléna.

Hozzátette: ez nemcsak számla kibocsátójaként, de számla befogadói oldalon is érintheti a vállalkozásokat, és időszaki elszámolású számlát szinte minden vállalkozó kap.  „Arról se feledkezzünk meg, és szintén felkészülést igényel, hogy 2016-tól a számlázó programoknak új, az adatexportot lehetővé tévő funkcióval is rendelkezniük kell, amely lehetőséget ad a dátumtartomány illetve sorszámtartomány szerinti adatkinyerésre” – emlékeztetett a MAZARS adóigazgatója.

Emiatt azokat a számlázó szoftvereket, amelyeknél erre jelenleg nincs lehetőség, vagy nem a megkövetelt adattartalmat tudják exportálni, át kell programozni, és az új funkció kezelésére vonatkozó információkat a számlázó program dokumentációjának is tartalmaznia kell. További áfatörvény-módosítás, hogy az 5%-os kulcs alá kerül a friss, hűtött vagy fagyasztott házi sertéshús értékesítése is.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek