Már a jövő évi keretet költik a borászok

2013. október 25. péntek - 15:04 / piacesprofit.hu
  •    

Megkezdte a támogatások kifizetését a szőlészeknek-borászoknak a minisztérium, de már a 2014-es keret terhére, mert az idei nem elég az igények fedezésére. Közben elindult a területalapú támogatások kifizetése is.

Jön már a pénz! – kép: SXC

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2013. október 22-én a 2014. pénzügyi évi keret terhére elindította a szőlő-bor ágazati – szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatása, borászati gépek beszerzésének támogatása, borászati melléktermékek lepárlásának támogatása – intézkedésekre beérkezett kérelmek alapján odaítélt támogatások kifizetését.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) még az új, október 16-ával kezdődő pénzügyi év megkezdése előtt befejezte azoknak a szőlő-bor ágazati támogatási kérelmek bírálatát is, amelyek alapján a 2013. pénzügyi évben rendelkezésre álló keret kimerülése miatt a kifizetések már nem voltak teljesíthetők. A VM és az MVH intézkedésének köszönhetően a 2014. pénzügyi évi keret megnyílását követő egy héten belül összesen több mint 3,4 milliárd forintos támogatást kap 433 szőlész-borász gazdálkodó.

Megkezdődött az egységes területalapú támogatás előlegének átutalása

Összesen 170 milliárd forint egységes területalapú támogatás kifizetése kezdődött meg szerdán mintegy 180 ezer gazda számára, akik most a teljes támogatás 50 százalékát kapják meg.

Az egységes területalapú támogatás összege hektáronként mintegy 69 ezer forint, a múlt évi hektáronkénti 61 ezer forinttal szemben. Emlékeztetett: emellett a különleges tejtámogatás 6,7 milliárd forintját 2700 gazda részére fizetik ki, és a cukorrépa kiegészítő támogatás 2 milliárd forintját is átutalják néhány száz gazdának.

Szeretik az uniós pénzt a magyar borászok
A legnagyobb és a legnevesebb borászatok egyaránt felismerték, hogy az EU-s pályázati pénzek nagy lehetőségeket rejtenek az ágazat számára. A borászok nyolc EU-s forrásból kaptak támogatást a földalapú kifizetésektől az ültetvényátalakításon és a gépbeszerzésen keresztül a pincerekonstrukcióig. A húsz legnyereségesebb borászat összesen 5,8 milliárd forintot nyert az idén záródó hétéves programozási ciklusban.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a szaktárcánál újságírók előtt indította el az átutalásokat. Megjegyezte: nagy eredménynek tartja, hogy az Európai Bizottságánál sikerült elérni az 50 százalék előleg kifizetését. A második részletet 2014 januárjában fogják átutalni a gazdáknak – mondta a miniszter.

Az idén az egységes területalapú támogatásnál a visszaosztási ráta 2 százalék, ezért a hektáronkénti 70 400 forint helyett átlagosan 69 ezer forintot kapnak hektáronként a gazdák, lesz ugyanis, aki teljes összeget kapja, míg másoknál a visszaosztást kell alkalmazni az unió pénzügyi fegyelme miatt. A visszaosztási ráta azt jelenti, hogy a támogatásra jogosult bázisterület és az igénylésekben szereplő összes terület hányadosával meg kellett szorozni a maximális hektáronkénti támogatás összegét.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor