Már a helyszínen várja az EXIM az Isztambulba érkező kkv-kat

2015. november 12. csütörtök - 14:33 / piacesprofit.hu
  •    

Új lehetőségek a Törökországba irányuló magyar export számára. Az EXIM második külföldi képviseleti irodája megkezdi működését Isztambulban, miután Törökország bankfelügyeleti hatósága engedélyezte a magyar Eximbank Zrt. isztambuli képviseletének megnyitását.

törökországban is ott az exim

Kép: Pixabay

Az EXIM új képviseleti irodájának feladata, hogy támogassa a Törökországba irányuló magyar exportügyletek megvalósítását, és segítse az exportáló török vállalatok magyarországi befektetéseit. Az EXIM küldetése, hogy külgazdasági ösztönző eszközként funkcionáljon, és kedvező kamatozású elő- és utófinanszírozással illetve exporthitel biztosítással támogassa a hazai vállalatok exporttevékenységének fejlődését és a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt adjon az Eximbank – klasszikusan a Magyarországnál rosszabb pénzpiaci környezettel és a pénzpiacon meglévő magasabb kamatkörnyezettel jellemzett országokban folytatott – finanszírozási tevékenységének. A magyar cégek érdekében finanszírozási termékeik már nem csak exportőröknek, hanem beszállítóknak is elérhetők. Itt talál részleteket.

Magyarország EU-n kívüli és fejlődő országokkal folytatott külkereskedelmének finanszírozási igénye szükségessé teszi, hogy az EXIM a célpiacokon is megfelelő infrastruktúrát építsen ki, és aktívan támogassa a magyar exportőrök és azok külföldi partnerei közötti gazdasági kapcsolatokat. Ezért az EXIM a keleti és déli nyitás politikájával összhangban külképviseleti hálózatot épít ki annak érdekében, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak a térségbe irányuló exporttevékenységet támogató forrásokhoz. A Kelet-Európa és Közép-Ázsia térségét kiszolgáló moszkvai képviselet után az isztambuli iroda lesz az EXIM második külföldi képviseleti irodája.

A Magyarországról Törökországba irányuló export összértéke az elmúlt években évről évre erősödött. A kivitel értéke 2013-ban 14%-kal, 2014-ben 10,5%-kal nőtt az előző évihez képest. Az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokba irányuló magyar export 9,1%-a valósult meg Törökországban 2014-ben, összesen 2,13 Mrd USD értékben, ennek 70%-a gép- és szállító eszköz volt, de jelentős a feldolgozott termékek és vegyi áruk exportja is. Az EXIM ehhez a kivitelhez az elmúlt időszakban is folyósított kedvezményes finanszírozást magyarországi vállalatok számára. A török-magyar kereskedelmi kapcsolatokban rejlő további lehetőségek felkutatásának és kihasználásának érdekében az Eximbank isztambuli képviselete elkezdte kiépíteni a kapcsolatot a törökországi exporttevékenységet végző vagy ezt tervező magyar exportőrökkel, a magyar exportőrök Törökországban működő vevőivel, a magyar exportőrök és külföldi vevőik ügyleteinek finanszírozásában részt vállaló külföldi bankokkal, diplomáciai és gazdaságdiplomáciai képviseletekkel, illetve szakmai szervezetekkel egyaránt.

Tévhitek tartják távol a kisvállalatokat az exporttól
A javuló belföldi kilátások elkényelmesítik a hazai kis- és középvállalatokat, de nem csak emiatt lanyhul a késztetésük, hogy külföldi vevők megtalálásában próbáljanak szerencsét. Az okok közül a leggyakoribbakat mutatjuk most be.